Közélet

2015.05.21. 15:15

Aláírásokat gyűjtenek a marcali kórházért

Harján Dávid, az MSZP marcali választókerületi elnöke szerint vissza kell állítani a marcali kórház gazdasági önállóságát, mivel a színvonalas ellátás csak így lehetséges.

Fenyő Gábor

A marcali kórház 2013-ban előbb állami fenntartásba került, majd a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház tagintézményé szervezték át. Mivel megszűnt az önállósága, így innentől kezdve a maradványelv érvényesül a finanszírozásában. Ez nagyon fájdalmasan érintette Marcalit, hiszen a város az elmúlt 13 évben csak az önerejéből 400 millió forintot költött a kórházára. Ami a jelent illeti: csökkenő ágylétszám, megszűnt részlegek, leromlott eszközellátottság, az új informatikai rendszer bevezetésekor adatok eltűnése, s fokozódó szakember elvándorlás.

Vissza kell állítani a marcali kórház gazdasági önállóságát, mivel a színvonalas ellátás csak így lehetséges – mondta a sajtótájékoztatón Harján Dávid, az MSZP marcali választókerületi elnöke. – Ennek érdekében a Marcali az Otthonunk Egyesülettel (MOTTE) karöltve néhány hete aláírás-gyűjtésbe kezdtünk, s már több mint kétezren csatlakoztak. Móring József Attilának (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselőjének a segítségét kérem, hogy támogassa a kezdeményezésünket. A marcali kórház jövője ugyanis nem pártpolitikai kérdés, hanem közügy.

– Az MSZP többször is kiállt már a marcali kórház mellett. Interpellálni fogok az egészségügyi miniszternél: bebizonyosodott, hogy a központosítás ötlete működésképtelen modell, amelynek egyenes következménye, hogy a központba integrált kisebb kórházak fokozatosan leépülnek – mondta Harangozó Gábor, az MSZP megyei elnöke, országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!