Közélet

2015.05.31. 16:09

ÁSZ-vizsgálatot akar a Fidesz-frakció Siófokon

A polgármester feljelentése nyomán a rendőrség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával nyomozást rendelt el a Balaton-parti Kft. ügyeiben.

Fónai Imre

A képviselő-testület felkéri a polgármestert és a jegyzőt, hogy kezdeményezzék az Állami Számvevőszéknél az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzését – ez a döntés született a siófoki testület zárt ülésén azok után, hogy – amint megírtuk – a polgármester feljelentése nyomán a rendőrség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával nyomozást rendelt el a városi tulajdonú Balaton-parti Kft. ügyeiben. Lengyel Róbert a cég elmúlt öt évének átvilágítását követő vizsgálati jelentés alapján tett feljelentést. A Fidesz-frakció e jelentést nem kívánta megtárgyalni.A hét fideszes képviselő mellett az októberi választáson az Együtt Siófokért színeiben induló Hamvas Péter alpolgármester voksolt még arra, hogy kerüljön le a napirendről a Balaton-parti Kft. ügye. A Fidesz-frakciót vezető Szajcz Adrián azt javasolta: a gazdasági társaságok működését az Állami Számvevőszék vizsgálja meg. Zárt ülésen azután ezt a testület meg is szavazta, ennél fogva a Siotour Kft.-nek az áprilisi testületi ülésen elhatározott átvilágítása is okafogyottá vált.

„A hivatal egyes tisztségviselői, valamint külsős személy által három hónapon keresztül végzett vizsgálat egyoldalú, hiányos, a gondos szakmaiságot nélkülözi és a készítők szándéka és elfogulatlansága is megkérdőjelezhető – olvasható a siófoki Fidesz-frakció közleményében a Balaton-parti Kft. átvilágítása után készült vizsgálati jelentésről. – Elsődleges célunk, hogy a siófoki lakosok tiszta és objektív képet kapjanak a városi cégek működésével kapcsolatban. A korrekt, független és magas szakmai színvonalú jelentés érdekében döntöttünk arról, hogy a vizsgálatot az erre a célra létrehozott Állami Számvevőszék folytassa le. A lakosok korrekt tájékoztatása érdekében fontosnak tartjuk, hogy a városvezetéstől független, szakmailag elismert ellenőrző szerv végezze el ezt a
munkát”.

Lengyel Róbert polgármester egyébként a vizsgálati jelentésből fakadóan hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás, lopás, csalás, sikkasztás és hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést. A városvezető azt írta facebook-oldalán a zárt ülést követően: „A vizsgálati jelentés okirat, amelynek a megállapításai többféle, részben folytatólagosan elkövetett bűncselekmény gyanúját vetik fel. Ez még akkor is igaz, ha képviselő társaim egy része igyekszik ezt elbagatellizálni, a jelentés készítőit dilettánsoknak beállítani, hisz a rendőrség más megállapításra jutott. Zárt tárgyalás keretében, hosszas viták után a többség úgy döntött, hogy gazdasági társaságaink vonatkozásában saját kezdeményezésű vizsgálatok már ne legyenek, ÁSZ-vizsgálatokat kérjünk. A döntést tudomásul vettem, de azzal személy szerint nagyon nem értek egyet. ÁSZ-vizsgálat vagy lesz vagy nem, az szinte kizárt, hogy kapacitásuk legyen öt gazdasági év teljes körű átvilágítására több cégünk esetében is, ráadásul megy az idő. Egy biztos: a Balaton-parti Kft. vonatkozásában a büntetőeljárás elindult, ettől kezdve a nyomozó hatóság feladata a tényállás tisztázása, erre további ráhatásunk közvetlenül nincs”.

Összeférhetetlen?

A képviselő-testület ülésén Völgyi Lajos egy összeférhetetlenségi ügyet is napirendre vétetett volna. Kérdés, hogy miért most tűnt ez fel az MSZP-s képviselő etikai bizottsági elnöknek, miért nem korábban, de tény: Csorba Ottó pénzügyi bizottsági elnök (Fidesz) a tulajdonosi jogok képviselője az önkormányzati társaságoknál és egyben a Balaton-parti Kft. felügyelőbizottsági elnöke is. Az „összeférhetetlenség megszüntetését” azonban a testület, akár csak a Balaton-parti Kft.-jelentést, többségi szavazással nem vette napirendjére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!