Közélet

2015.05.19. 16:48

Éhező somogyi falvak: mindenhol sorban állnak a mobil népkonyhánál

Az étel életet hoz a falvakba. Világos Krisztián püspöki titkár, plébános ebben látja a Jót (t)enni jó szolgálat jelentőségét, meg abban, hogy „legalább ezen a területen megoldódott a sokszor éhező felnőtt lakosság problémája.”

Márkus Kata

A Somogysárdi Római Katolikus Plébánia, a Kaposvári Egyházmegye, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Baptista Szeretetszolgálat és az Assisi Szent Ferencről elnevezett konyha összefogásának köszönhetően minden nap 630 adag egytál melegételt osztanak szét hét település tíz osztópontján mobil népkonyhájukból.

Rizseshús csemege uborkával. Ez volt keddi menü a mobil népkonyhán. A napi melegételt először Alsótapazdon, aztán Kőkúton, majd Kadarkúton várták a rászorulók. Akik közül néhányan szégyellték szegénységüket, s inkább nem jöttek el a keddi ételosztásra, ahova a sajtót is invitálták a szervezők. Pedig a modellprogram mintaként szolgálhat az egész országban Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős államtitkár szerint, mert a kistelepülések problémájára ad választ.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Sor az egyik faluban
[/caption]

Szenczy Sándor, a Babtista Szeretetszolgálat elnöke szerint is kiváló példa a program, mert megmutatja, miként épülhet közösség néhány hónapon belül egy-egy településen. Például annak köszönhetően, hogy rövid idő alatt csökkent az érintett településeken a bűncselekmények száma, hiszen korábban élelem reményében törtek föl kamrákat, füstölőket, ólakat.



– Olyan mélyszegénységben élő emberek jutnak így napi egyszeri melegételhez – mondta Világos Krisztián plébános –, akiknek szociális ebédre se jutna. A mobil népkonyha pedig azért jelent segítséget, mert sem az egyháznak, se az önkormányzatoknak nincs népkonyha üzemeltetésére alkalmas ingatlanja a falvakban. Az EMMI hatmilliós támogatásával vásároltuk meg az autót. Ám hátra van még, hogy a három évesnél fiatalabb picik és az iskolások szünidei étkezését megoldjuk, de az erre vonatkozó terveket már kidolgoztuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Sor a másikban is
[/caption]

Addig is bébiételt is osztottak a falvakban, ahol egytől egyig úgy nyilatkoztak a szegénységüket felvállalók, hogy óriási segítség a napi melegétel. – Az a legnagyobb baj, hogy nincs munka, legföljebb közmunka – mondta a kőkúti Kalányos Sándorné. – Pedig ez nem megoldás a kistelepüléseken, legföljebb egy-két hónapra jelent könnyebbséget. Próbálkoztam én több helyen, Kaposváron is, de sehol se térítették volna a bérletemet. Abból a kevés kis keresetből meg nem tudnám fizetni.
– A számlák kifizetése után 15 ezer forintunk marad – így az alsótapazdi Bogdán Marianna, aki két kisgyerekével van otthon Gyesen –, abból kellene négyünknek kihozni az ételt egy hónapban. Szóval nagy segítség számunkra a napi élelem.

Ahogy a kadarkúti Kiss Sándornak is, aki havi 22 ezer forintból él, s azt mondja: kórházba kellene mennie szemműtétre. – De csak akkor tudok bemenni – tette hozzá –, ha kapok segélyt útiköltségre, meg – mert akkor ugye itt nem kapok ebédet – legalább egy napi élelemre, mert azt mondták, a befekvés napján nem biztos, hogy kapok ételt a kórházban...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!