Közélet

2015.05.15. 07:24

Híd, mely nem ért el Somogyig - milliárdos kérdések a romavezetőkhöz

Pénteken Kisvárdán tartja közgyűlését az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), mely az elmúlt hónapokban – ahogyan erről lapunkban is írtunk – leginkább a Híd a munka világába programmal kapcsolatos botrányoktól hangos.

Vas András

Az ötmilliárd forintos projekttel kapcsolatban sokszázmilliós – egyesek szerint milliárdos – visszaélésekről hallani, s bár a jelenlegi ORÖ-vezetés ellenzéke februárban egy rendkívüli közgyűlés keretében már megpróbálta tisztázni a felmerült kérdéseket, az akkori összejövetel határozatképesség híján kudarcba fulladt. A három hónappal ezelőtti rendezvényen a szervezet két somogyi küldöttje, Berényi László és Bogdán Sándor sem vett részt, úgy tudjuk, ezúttal mindketten elutaznak Szabolcsba.
Ahol Balogh Imre, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetője is ott lesz, igaz nem szavazati joggal. A somogyi romavezető, aki 2012 végén váltotta az elnöki székben Berényi Lászlót, ahogyan februárban, úgy ezúttal is diplomatikusan nyilatkozott a program körüli botrányról.
– Továbbra is állítom, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, amíg nincs konkrét bizonyíték – felelte megkeresésünkre. – Nagyon remélem, pénteken minden kérdésre választ kapunk.

Kérdés pedig jócskán akad, hiszen lapértesülések szerint messze nem törvényesen zajlott a pályázati pénzek felhasználása: a különböző ügyek kapcsán költségvetési csalás gyanúja miatt folytatnak nyomozást a szervezetnél. A botrányt Hadházy Ákos LMP-s politikus robbantotta ki, aki szerint az ORÖ tízmilliókért bérelt autókat, soktízmilliót fizetett ki bútorokra, tanulmányokra, eszközökre – például hét számítógépért 21 milliót... –, ingatlan-felújításra, kommunikációs feladatokra, több mint negyedmilliárdért vettek székházat, s 2,2 millió kilométernyi benzinpénzt számoltak el, s minden látható eredmény nélkül költöttek el 150 milliót reklámra.
Pedig az alapcél abszolút támogatható volt: a foglalkoztatási szövetkezetek a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságát, munkaerő-piaci jelenlétét, társadalmi és gazdasági integrálódását hivatott biztosítani, emellett felszámolni az esélyegyenlőtlenséget és a munkaerő-piaci diszkriminációt.

A program körüli botrány kapcsán aztán újabb és újabb csontvázak estek ki a szekrényből, az önkormányzat ellenzéki ORÖ-képviselők szerint hosszú évek óta nem tartja be a pénzügyi tevékenységével kapcsolatos törvényeket, s olyan furcsaságra is rávilágítottak, hogy ugyan az ORÖ tavaly elvileg 700 milliós költségvetéssel dolgozhatott, a zárszámadásban viszont 2,3 milliárdnyi bevétel és 2,6 milliárdos kiadás szerepel.
A Híd a munka világába programból viszont – mely 2013 novemberében indult, s az idén július közepén zárul – még a legóvatosabb romavezetők szerint is igencsak kevés valósult meg.
– Somogyba például nagyjából semmi pénz sem jutott – állította Balogh Imre, aki szerint a mentorhálózatot ugyan kiépítették, ám valós pályázati pénz és program nem érkezett a megyébe.

Három hónapja ugyanő viszont még azt nyilatkozta lapunknak, hogy a tervek szintjén jutott pénz Somogyba, s emlékezete szerint két-három program futott a megyében, s nagyjában százötvenen vehettek részt benne, így elvileg 11-12 millió forint jutott. Berényi László szerint csak az Ezer roma nő program érintett több mint száz megyebeli asszonyt.
– Az bizonyos, hogy a roma társadalom számára káros a kialakult helyzet – jegyezte meg Balogh Imre –, hiszen hiába a jó szándék, állnak a projektek. Ezért is kellene kiderülnie pénteken az igazságnak, hogy ne vesztegessük tovább az időt.
Berényi László szerint is, ha történtek visszásságok, felszínre kell kerülniük, s ha valaki vétkezett, bűnhődnie kell. Kérdésünkre, adott esetben kik lehetnek a felelősök a történtekért a 2006–2010 közötti fideszes országgyűlési képviselő, aki a tavalyi kisebbségi választásokig az ORÖ elnökhelyetteseként is dolgozott úgy reagált: nagyjából nyolc-tíz embert terhelhet felelősség, a projektek menedzsmentje mellett az önkormányzat korábbi elnökét – Farkas Flórián fideszes honatyát –, hivatalvezetőjét és gazdasági vezetőjét.

Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó szakember szerint viszont kijelentette: aki ismeri az uniós pályázatok lebonyolítását, tudja, néhány ember egyedül nem képes kijátszani a törvényeket és előírásokat...
– A programoknál, pályázatoknál szerintem nem történtek szabálytalanságok – magyarázta Berényi László –, sokkal inkább a lebonyolításuknál. Az ORÖ-képviselők nem hibáztak, nem is volt rá lehetőségük, ugyanis nem tudtak semmiről: a program tartalmáról dönthettek csak, a pénzügyi kérdésekről a menedzsment döntött. Minden területnek megvolt-megvan a gazdája, ők a felelősek érte.
Felvetésünkre, hogy az önkormányzat elnökhelyetteseként ő sem tudott semmiről, Berényi László állította: nem szerepelt a döntéshozók között, neki csak összekötő szerepe volt az ORÖ és az országgyűlés, illetve a parlamenti bizottságok között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!