Közélet

2015.05.10. 15:14

Túra a háborítatlan folyón – elindult a szezon a Dráván

Elindult szombaton az első vizitúra a Dráván, ezzel hivatalosan is megkezdődött a szezon. Őszig több rövidebb és hosszabb túra is indult a folyó somogyi szakaszán.

Jeki Gabriella

Nagy az élet Barcsnál a Drávai Szabad Strandon, a Vizisport és Túra Szakosztály bázisán. A ragyogó napsütésben néhányan a kenukat pakolják, mások egy műanyag hordóba teszik éppen a holmijukat, megvédve azokat a víztől. A hétvégén elstartolt az idei vizitúra szezon, a szakosztály tagjai egészen Szentborbásig eveztek le a Dráva alsó szakaszán.
- Ez az egyetlen természetes vadvíz, ilyen gyors folyással, ami akár hét kilométert is megtesz óránként – mondja Ungvári Zoltán elnök, a túra vezetője. – A változó vízállás változatos partvonalat épít, néhány szigetet létrehoz, másokat pedig lerombol. A háborítatlan természeti környezet rengeteg élőlényt, főként a madarakat vonzza. A nyugalom, csend és madárdal megfizethetetlen.



A túrák szervezéséhez a Duna-Dráva Nemzeti Park, a határőrizeti szervek és a vízügyi hatóság engedélye is szükséges. A Dráva, mint a települések éltető folyója nagyon sokáig megközelíthetetlen volt az itt élő emberek számára. A határfolyón nem csak a hazai, de a szomszéd ország törvényeit, szabályozásait is be kellett, kell tartani. Makai Ferenc hosszú évekig nem mehetett a folyó közelébe, mégis sokszor inkább törvényt szegett, hogy megtehesse.
- Lezárták a területet, ahová senki nem tehette be a lábát. Az 50-60-as években szigorúan ellenőriztek mindenkit, mi azonban, a „Nagyhíd utcai fiúk” sokszor mégis letévedtünk a Drávához, és a kiskatonák ilyenkor mindig bevittek minket – meséli Makai Ferenc, aki szinte minden vizitúra örökös résztvevője. – Végül felszabadult a folyó, lazult a fegyelem, egyre többet jöttem, és végül beleszerettem.

Közben egy nagy kiáltással a vízbe rohan egy túrázó. Láthatólag élvezi a jegesnek tűnő vizet.
- Gyertek be, isteni a víz! – szólongatja társait Malek Ferenc. – Érzésre úgy 16,5 fokos lehet, de fantasztikus!
A víz helyett a többiek inkább a kenuba szállnak, és a kis csapat hamarosan indul Szentborbás felé, hogy onnan aztán kerékpárral tekerjen vissza. Előtte azonban még jöhet egy kis „eligazítás” többek közt arról, hogy a vízen kötelező a mentőmellény használata, napkeltétől napnyugtáig tartózkodhatunk a folyón, tartsuk a biztonságos követési távolságot, az alapvető szabályokat.

- A Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímből lehetett pályázni vízi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére, és számos eszközt, például kenukat is vásároltak pályázati keretből a térségben – hangsúlyozza Szijártó Attila a Rinya-Dráva Szövetség munkaszervezet-vezetője. – Ez sok esetben új túrák szervezéséhez is hozzájárult, amivel az ökoturizmus lehetőségeit szélesítették a Dráva mentén.
A szakosztály túranaptárjában összesen 17 vizitúra szerepel az idei szezonban. A zárótúra szeptember 12-én lesz. Rajtuk kívül a Duna-Dráva Nemzeti Park és számos utazási iroda szervez vizitúrákat az ország egyik leggyorsabb folyású folyóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!