Közélet

2015.06.19. 17:01

Biztonságban kezdhetik meg az aratást

Egy rakodógép, két kombájn, négy MTZ és öt nagyteljesítményű traktor: az Agrária Zrt.-nél pénteken tartották az aratási gépszemlét, rendben találtak mindent.

Harsányi Miklós

– A szárítót és 12 ezer tonna áru befogadására alkalmas tárolókat is megvizsgálták – mondta Pásztohy András elnök-igazgató. – Akárcsak korábban, most is komolyan vettük a felkészülést, hiszen a betakarításkor sok féle gond adódhat, amely könnyen megakaszthatja a munkát. Közel hétmillió forintot költöttünk a járműpark és a technológia karbantartására.
A tervek szerint hétfőn vagy kedden kezdik a 140 hektár őszi árpa aratását. A tavalyi hozam hat tonna körül alakult hektáronként, most 4-5 tonnás átlagra van kilátás.

Orbán István orci családi gazdálkodó a 15 hektárnyi területen is hasonló terméssel kalkulál: a jövő héten vágják a gabonát, melyet takarmányozásra használnak fel.

Pénteken az aratás és a tűzmegelőzés volt a fő témája annak a konferenciának, amelynek a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott otthont. A gazdák tájékoztatást kaptak a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól, s az irányított égetés engedélyezésére vonatkozó jogszabályváltozásról is.

Csepegő üzemanyag

– A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalmaösszehúzási és bálázási munkáiban csak tűzoltókészülékkel ellátott erő- és munkagép valamint jármű vehet részt, melynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítás előtt az üzemeltető elvégezte – közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság. Az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, illetve a kipufogó és a szikratörő megtisztítása legalább naponta egyszer. Munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni. Az aratást lehetőleg közút, illetve vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani. Figyelni kell arra, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulikafolyadék, mivel ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!