Közélet

2015.06.05. 13:28

Hiába kérdezték Rátótit - indulatokkal terhelt Csiky-évadzáró

Sokáig csak a sikerekről volt szó a kaposvári színház évadzáró társulati ülésén, ám a végén előkerültek személyi és gazdasági kérdések, melyek indulatokat gerjesztettek.

Vas András

– Nehéz évad volt, majd mindenki fantasztikus munkát végzett – értékelte a Csiky Gergely Színház elmúlt évadát a pénteki évadzáró társulati ülésen Rátóti Zoltán, a teátrum igazgatója, aki szerint remek alakításokkal nagyszerű előadások születtek az idén.A társulat tizennégy – a felolvasó-színházi fesztivállal együtt 17 – produkciót állított színpadra, ezek közül az öt nagyszínpadi bemutatót jó egyenlegűnek nevezte a direktor. Aki elismerte, Az eltört korsó nem hozta az elvártat, a Magyar Elektra pedig megosztotta a nézőket, a Bál a Savoyban, az Augusztus Oklahomában és a Vörös és fekete viszont egyértelmű siker volt szerinte.
– A gyerek- és ifjúsági darabokkal sikerült behozni a családokat a színházba – folytatta Rátóti Zoltán –, két darabban együttműködtünk a Nemzeti Színházzal, s több fesztiválra is eljutottunk.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Évadzáró társulati ülés a Csiky Gergely Színházban
[/caption]
A társulati ülés végén az igazgató beszélt a személyi változásokról is – csak Szvetnyik Kata, Marofka Mátyás és Tenki Dalma neve hangzott el, vagyis az érkezőké... –, melyekről megemlítette, sok hír és pletyka terjed ezekkel kapcsolatban az épületben.
– Sokszor elhangzik, egyszemélyi döntések születnek az ilyen ügyekben – mondta Rátóti Zoltán –, s ez így is van, hiszen a felelősség is egy emberé.
Az igazgató ezek után bezárta volna a társulati ülést, ám a társulattól távozó Kőrösi András szót kért, hogy elköszönhessen.
– Sajnálom, hogy így kellett véget érjen húsz év – lépett fel a színpadra –, egynek viszont örülök, hogy ebben, ami most zajlik a színházban, nem kell részt vennem.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Sokáig csak a sikerekről volt szó
[/caption]
Miután elhalt a taps, mely szavait követte, Kádas Katalin nézőtéri felügyelő jelentette be – meglepetést okozva egyeseknek –, huszonnégy év után ő is elhagyja a társulatot. Ezek után Kósa Béla a színházi érdekképviselet nevében arra kérte Rátóti Zoltánt, valamit azért mondjon a személyi változásokról, illetve a tavaszi rendkívüli társulati ülés – melyet úgy tudjuk, a teátrum nehéz gazdasági helyzete miatt kellett összehívni – eredményéről, akár a sajtónyilvánosság kizárásával.
– Amit fontosnak tartottam mára, elmondtam – felelte az igazgató, s az évadzáró véget ért.

Információink szerint Kőrösi András kivételével a távozók anyagi okok miatt hagyják el a társulatot: a nehéz financiális helyzetben lévő intézmény ugyanis a nyugdíjas korúakat csak minimálbéren akarta foglalkoztatni, s akadtak, akik ezt nem fogadták el.

Vajtartó Csiky-emblémával

A színházi világnapon hirdette meg a színház az Örökös néző-díjat, melyet az kaphatott meg, aki a legtöbb relikviát – például jegyeket, plakátokat, műsorfüzeteket – gyűjti össze a Csiky történetéből. Az elismerést pénteken adták át, a tizennégy éves Ujj Napsugár Tímea kapta, aki többek között egy színházi emblémás vajtartót, 1920–21-es plakátokat, s a 1970–80-as évek évados és előadásokra szóló műsorfüzeteit gyűjtötte össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!