Közélet

2015.06.05. 07:52

Hová vizeljenek? Hajléktalanok a nyári fővárosban

Elhagyatott ingatlanokban húzzák meg magukat mostanság éjszakára a siófoki hajléktalanok, de akad olyan városi ingatlan, amit bérlakás célra hasznosítani lehetne.

Fónai Imre

Józsefnek sikerült, a siófoki hajléktalanok „szószólója” a napokban albérlethez jutott, de sorstársai nevében, különösen a nyári szezonra való tekintettel azt kérdi: – Hová vizeljenek, hol igyák meg kannás borukat, hol aludjanak úgy, hogy „észrevétlenek” maradjanak, ne zavarják a turistákat a nyári fővárosban? Mire föl a csaknem százmillió forintos uniós támogatásból fölújított hajléktalanszálló, ha csak télen lehet ott aludni, e közben egy tavaly hozott önkormányzati rendelettel Siófokon is megtiltották az életvitelszerű közterületi tartózkodást?Elhagyatott ingatlanokban húzzák meg magukat mostanság éjszakára a siófoki hajléktalanok, de a fedél nélküli létbe öt éve belekóstolt József több olyan városi ingatlant is sorol, amit bérlakás célra hasznosítani lehetne. Két civil szervezet több városban is kísérletbe kezdett, hajléktalanoknak újíttat fel önkormányzati tulajdonban lévő, nagyon rossz állapotú lakásokat. A bérleti díj minimális. Felmérésük szerint a fedél nélküliek nagyjából harmada több mint tíz éve él lakás nélkül, a legtöbbjük családi konfliktus, válás révén került utcára. Nő azok aránya, akik a lakásrezsijüket nem tudták fizetni, ezért veszítették el otthonukat.

– Én is beadtam a kérelmemet önkormányzati bérlakásra, de hiába – folytatja József, aki a siófoki éjszakai menedékhely bezárása után egy kis időre visszaköltözött „eredeti szálláshelyére”, az egyik városszéli vasúti váróba, de azóta talált magának albérletet. Korábban a megyei ellátottjogi képviselőnek is megírta, hogy a siófoki fedél nélküliek azt szeretnék: tartson nyitva egész évben a szálló.

Kovács Nóra, a Gondozási Központ vezetője azt válaszolta a képviselőnek: a szálló nyitva tartása, működési formájának meghatározása az önkormányzat hatásköre, a város egyébként önként vállalt, vagyis nem kötelező feladatként tartja fenn. „Az életmentés és az alapszükségletek biztosításán kívül nem célunk az intézményi túlgondozás, az intézményi függőség kialakítása” – írta az intézményvezető, amire József azt mondja: – Szívesen lennénk „intézményfüggők”. Jogosnak tartjuk, hogy a képviselő-testület Siófok egyes helyein megtiltotta a hajléktalanok életvitelszerű tartózkodását. De van ennek másik oldala is. Albérleti lehetőség fölajánlása, vagy a szálló éves nyitva tartása...
Azt, hogy a siófoki városvezetésnek vannak-e ilyen szándékai, nem sikerült megtudnunk.

Zugló eltörölte

A Február Harmadika Munkacsoport idei felmérése szerint 76 településen közel 4000 ember alszik az utcákon, további több mint 7000 hajléktalanszállókon. A fedél nélküliek kétharmada vidéken lakik. A zuglói képviselő-testület éppen a napokban törölte el az előző ciklusban hozott rendeletet az életvitelszerű közterületi  tartózkodás tilalmáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!