Közélet

2015.06.01. 11:57

Jégeső, ha megindul: milliós kár néhány perc alatt

A kárenyhítési alap a vihar és a jégeső okozta károk esetében is elérhető. Somogyban legutóbbi a csökölyi epertermesztőket érte természeti csapás: akadt olyan terület, ahol 90 százalékos volt a kár.

Harsányi Miklós

– Bármilyen módon, de célszerű védekezni a jégeső ellen – mondta Huszár István, a Nefela dél-dunántúli jégesőelhárítási egyesület ügyvezetője. – Néhány perc alatt óriási veszteséget szenvedhetnek el a termelők, egész éves munkájuk kárba veszhet. A mi rendszerünk Somogyban, Tolnában és Baranyában májustól szeptember végéig 141 talajgenerátort üzemeltet. Idén már bekapcsoltuk a gépeket. A térségben is volt jégverés, de jóval kisebb méretű bajt okozott, mint az Alföldön vagy Észak-Magyarországon.A szaktárca arra hívta fel a figyelmet: a viharok és jégeső által okozott mezőgazdasági károk részei a kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszernek. Ezért fontos, hogy az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelők az elmúlt napokban elszenvedett károkat 15 napon belül jelentsék be. A kárenyhítési rendszernek kötelezően tagja az a termelő, aki legalább 10 hektár szántót művel, illetve zöldségfélék esetében minimum öt vagy legalább egy hektárnyi ültetvényen gazdálkodik.

A mérethatár alatti területtel rendelkező termelőknek érdemes megfontolniuk a csatlakozást a kárenyhítési rendszerhez, amelyet az idén legkésőbb június 26-ig tehetnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!