Közélet

2015.06.25. 18:19

Kiszolgáltatva: közmunkással építtette a házát a polgármester?

Közhasznú munkásként a polgármester és családtagjai házánál kellett dolgoznia - állítja egy dél-somogyi férfi, aki a falusi közmunkások kiszolgáltatottságára szeretné felhívni a figyelmet.

K. G.

A férfi állítása szerint faluhelyen gyakoriak a visszaélések a közmunkában, s nem csak abban: a szociális tűzifa osztásakor nem egyszer előfordult a településükön, hogy két köbméter átvételét iratták alá, de csak egy köbmétert kaptak a rászorulók.



– Nem mondom meg, hol lakom, és a nevemet sem árulom el, mert annyira félek. Mégis kénytelen voltam jelezni, annyira felháborító mindez. Már nem vagyok közmunkás, de amikor az voltam, a polgármester házánál, sőt a családtagja házánál kellett dolgoznom segédmunkásként. A szociális tűzifánál is nyilvánvalóak voltak a visszaélések. Az igénylők rendszeresen csak egy köbméter tűzifát kaptak, holott két köbmétert kellett aláírniuk, abból a mennyiségből valaki eltett magának – mondta el lapunknak a dél-somogyi férfi.

Az általunk megkérdezett somogyi polgármesterek szerint ugyanakkor a szociális tűzifa program jól működik a megyében, de az is elmondható róla, hogy néha éppen azok követelik a leghangosabban, akik alkoholra és cigarettára költik a pénzüket. Köztük sok a sértett ember, akik kikerültek a közmunka programból.
– Alapból két köbmétert kell adnunk minden rászoruló családnak, de sajnos előfordul, hogy egy önkormányzat nem kapja meg az igényelt szociális tűzifa mennyiséget, csak mondjuk a felét. Ha 100 köbméter helyett érkezik 52, azt hogyan osszuk el igazságosan? El tudom képzelni, hogy valamelyik faluban valakinek két köbméter járna, de csak egy jut... – mondta Kövér István, Nagyszakácsi polgármestere. – Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy polgármester kollégáim visszaélnének a szociális tűzifával, mert mindent adminisztrálni kell, aláírni, senki sem tenné meg szerintem, hogy trükközzön. Egy polgármesternek mindig arra kell törekednie, hogy ne legyen támadható. Nálunk a közmunkások a lakosságnak is lekaszálhatják a füvet, és ha éppen az én területemen kaszálnak, én vagyok az első, aki azonnal befizeti az erről szóló csekket...

– Nem kolléga az, aki ilyet tesz – mondta felháborodottan Kozma László, Vízvár polgármestere. – Egy polgármesternek az a feladata, hogy minél többet tudjon foglalkoztatni a közmunkások közül akkor is, ha „fentről” egyre nehezebb feltételrendszert szabnak meg. Néha már úgy érzem magam, mintha nem is a település, hanem egy vállalat foglalkoztatásért felelős vezetője lennék. Mégis egy polgármesternek az a kötelessége, hogy értékteremtő munkát biztosítson a közmunkásoknak. Mi három programban negyvenkettőt foglalkoztatunk, kertészkednek, árkot burkolnak, térkövet gyártanak és raknak le. Mi polgármesterek nem vagyunk egyformák, de mind a 246 somogyi településnek ugyanaz a problémája. Elfogadhatatlan, hogy egy polgármester a saját házát építtesse a közmunkásaival.

– Kizártnak tartom, hogy ilyen megtörténjen – mondta határozottan Török Sándor, Hajmás polgármestere. – Kételkedem benne, hogy valós ez a panasz, de szégyennek tartanám, ha mégis bebizonyosodna, hogy ilyen jelenség létezik Somogyban. Nem hiszem, hogy hasonló eset feltűnés nélkül megeshet, mert ott van ilyenkor egy falu képviselő-testülete, vagy a jegyző, ők nem látják, hogy mi történik? Ha nem, akkor nagyon rosszul végzik a dolgukat. Nem könnyű, hogy visszaéljenek a szociális tűzifával, mert a kérelmeket a képviselő-testület bírálja el, és a belügyminisztérium felé el kell számolnunk mindennel. A program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, bár még háromszor annyi tűzifát is szét tudnánk osztani, mint amennyit kapunk, mert annyi a rászoruló.

Legutóbb Baranyában tört ki botrány, akkor egy pécsi önkormányzati képviselőt vádoltak meg azzal, hogy közmunkásokkal újítatta fel az albérletét. A munkások festettek és kőműves munkákat végeztek a képviselő új lakásában, az esetről az RTL Klub híradója számolt be. Fodor Ibolya azonban tagadta, hogy közmunkásokkal dolgoztatott volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!