Közélet

2015.06.26. 07:40

Kötél egyesület: téglajegy az új szertárért

Új szertárt akar építeni a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület a megyeszékhelyen. Téglajegyek megvásárlásával lehet segíteni a civil szervezetet, amelynek tagjai 17 év alatt több mint 2000 sikeres bevetésen vettek részt.

Harsányi Miklós

– Kinőttük már a Fő utcai szertárat, s azt szeretnénk, hogy valamennyi felszerelésünket biztonságos, megfelelően berendezett telephelyen tárolhassuk – mondta a Somogyi Hírlapnak Bodó László, a Kötél parancsnoka. – Összesen tíz járművel rendelkezik a civil szervezetünk. Ezen kívül számos a vízből, illetve magasból mentéshez szükséges felszerelésünk is van, csakhogy gondot jelent, hogy a belvárosi szertáron kívül még két másik telepet is használunk. Egy fedél alatt szeretnénk tárolni a bevetéshez szükséges összes gépet és eszközt.– Mi indokolja a beruházást?
– Szakmai és biztonsági oka is van. Éles riasztás esetén nem mindegy, milyen gyorsan vonulunk ki a helyszínre. Ilyenkor versenyt futunk az idővel, s ha egy telepről indulhat a csapat, nyilván kedvezőbb megoldás, mintha 2-3 külön helyről rajtolnánk. A biztonság sem mellékes kérdés: a Vár utcai garázsunkat kétszer törték fel, üzemanyagot és szerszámot is elvitt a tettes.

– Nyilván végeztek már számításokat az építkezéssel kapcsolatban.
– Igen, az A-verzió szerint egy nagyobb belvárosi telket vásárolnánk meg épülettel együtt, csakhogy ez drága, 28 millió forintba kerül. A B-forgatókönyv alapján egy belváros közeli telket vennénk meg, ahol a támogatók segítségével létrehoznánk egy könnyűszerkezetes  szertárat. Melynek tervezett költsége 10-14 millió forint, s ehhez jön a telek ára. Az alsó részen elhelyezhetnénk valamennyi járművet, a felső szinten helyet kaphatna az ügyeleti szoba, az oktatóterem, a raktár és a szociális helyiség is. A kivitelezésbe bekapcsolódnának a Kötél tagjai. Azt szeretnénk, ha minél előbb elindulhatna a munka, ezért júniusban téglajegyeket bocsátottunk ki.

– Mekkora az érdeklődés?
– A napokban egy személy, aki nem járult hozzá, hogy nevét nyilvánosságra hozzuk, egymillió forint értékű téglajegyet vásárolt.

– Mikor döntenek az építkezésről?
– A csapatunk legfőbb fóruma a közgyűlés. Eldöntöttük: ezt augusztus elsején hívjuk össze, s addigra kiderül, miként válhatjuk valóra az álmunkat. Egy 60 ezres városban ha mindenki csak egy fél csomag cigi árát, azaz 500 forintot ajánlana fel, akkor könnyen összegyűlhet 30 millió forint. Remélem, hogy minél többen segítséget nyújtanak, Kaposvár német testvérvárosa, Glinde például öt darab elektromos garázskaput biztosít ingyen számunkra. A Kötél is kiveszi részét: közel négymillió forintot teszünk félre a beruházásra, s továbbra is várjuk a segíteni vágyó emberek, vállalkozások felajánlásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!