Közélet

2015.06.11. 10:43

MVM-per: felmentették az egykori vezérigazgatót

Felmentette a Kaposvári Törvényszék Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. egykori vezérigazgatóját a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól.

Vas András

Az ügyészség szerint Kocsis társaival együtt tizenötmilliárd forint kárt okozott az MVM-nek. A vádlottak közül a bíró a másodrendű vádlott Sz. András hajdani vezérigazgatói főtanácsadót, illetve a vezérigazgató feleségét felfüggesztett börtönre ítélte.

A per 2013-ban kezdődött – a Kaposvári Törvényszéket Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2012-ben jelölte ki letárgyalására –, majd miután a parlament tavalyelőtt szeptemberben az alaptörvény ötödik módosításával szeptemberben eltörölte a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét, visszakerült a fővárosba, hogy aztán ismét Kaposváron kezdődjön újra.

A vádhatóság szerint az MVM a kétezres évek közepén, K. István vezérigazgatósága idején erősíteni akarta térségbeli pozícióit, ám ezt a törekvést a vádlottak arra használták fel, hogy a jó anyagi pozícióban lévő MVM, valamint a cégcsoporthoz tartózó cégek nevében előnytelen szerződéseket kötöttek külföldi cégekkel. Kocsis István, az MVM, a Paksi Atomerőmű és a BKV egykori vezérigazgatója több tucat oldalas vallomásában ártatlannak vallotta magát, állította, nem károkozás volt a célja a beruházásokkal, hanem a villamos művek bevételeinek növelése. A többi vádlott sem ismerte el bűnösségét, az ügyészség szerint viszont egyértelmű volt felelősségük, s az egykori vezérigazgató víziója, hogy ebben a formában kell terjeszkednie a cégnek vezetett a hatalmas kárhoz.

A bíró viszont nem látta bizonyítottnak a vádakat, rávilágított, hogy az MVM középtávú terveiben is szerepeltek a Kocsis-féle célkitűzések. Kiemelte a vádirat hibáit és hiányosságait, kiderült, többek között görög és szerb nyelvű lefordítatlan dokumentumok szerepeltek benne, s akadt olyan irat is, mely többször is bekerült az anyagba. A tanúk vallomásait, melyeket az ügyészség bizonyítékként értékelt a bíró fenntartásokkal kezelte, rávilágított: a jelenlegi MVM-dolgozók, illetve az MVM-től függő cégek munkatársai által elmondottak nem feltétlenül fedik a teljes igazságot. Mindezek alapján a vádlottak közül csak kettőt talált bűnösnek: a másodrendű vádlott hűtlen kezelés és pénzmosás miatt, a nyolcadrendű pedig orgazdaság és pénzmosás miatt két-két év börtönt kaptak, előbbi négy, utóbbi öt esztendőre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!