Közélet

2015.07.19. 14:58

Hazavitték Zicsre az utolsó kántortanítót

Igazgató úrnak tisztelettel jelentem, hogy az osztály a mai napon megjelent. Az igazoltan távol levők száma magas. Isten hozta a Zicsi Temetőben! A családi sírban, tisztelői és tanítványai körében nyugodjék békében! – ezekkel a szavakkal búcsúzott idősb Czene Józseftől Nagy Jenőné polgármester.

F. I.

Czene József volt Zics utolsó kántortanítója, az általa megálmodott és hatvan esztendeje alapított általános iskola első igazgatója. Akkoriban több mint hétszázan éltek a faluban, több mint százan tanultak az iskolában, melyet 2004-ben „gyermekfogyás” miatt bezártak. Az utolsó tanító Nagy Jenőné volt.



Idősb Czene Józsefet harmincöt esztendeje Siófokon temette el az oda költöző család, most a falu közösségének kérésére exhumáltatták és hazavitték Zicsre. A volt iskolában – mely ma könyvtárként és internetes pontként működik – kiállítást nyitottak, aztán Galbavy Jenő József prior atya és három paptársa búcsúztatta még élő tisztelői körében. Felhívta a figyelmet arra: – Czene József 33 évet tanított a faluban, Jézus épp ennyi idő alatt váltotta meg a világot.

Az egykori iskolaigazgató idejében Zicset élénk kulturális élet jellemezte, egymásnak adta a kilincset többek között Kodály Zoltán, Galgóczi Erzsébet és Fekete Gyula is. A volt iskola falán most emléktáblát lepleztek le, ennek során a család nevében Czene Attila arról is beszélt: nem csak a zicsiek nem feledkeztek meg idősb Czene Józsefről, ők is zicsiek maradtak.

A Kerekesné Pytel Anna által vezényelt kaposvári Zenekedvelők kórusa – mely végigénekelte a volt iskolánál tartott ünnepséget, majd a templomban tartott egyházi szertartást is – a temetőben az Erdő mellett kezdetű népdallal búcsúzott: Jó Istenem adjál szállást, már meguntam… az idegen helyben lakást…
Ezen a hétvégén mindenki és minden a helyére került.

Címkék#Zics

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!