Közélet

2015.07.05. 15:54

Kánikulakörkép: a vásár az vásár, a pizzának is sülnie kell

Vas András

A 67 éves Kovács Péter a bolhapiacon próbált megszabadulni felesleges alkatrészeitől és háztartási gépeitől, ám kevesen álltak meg standja előtt. – Kijövök kánikulában és hóban is, kell a pénz, bár az ilyen napok igazából nem érik meg. Ki vesz búvárszivattyút, ha negyven fok van a napon?
Az alkalmi árusok nagy része hasonlóképpen érzett, többségük dologtalan darvadozott a napernyők alatt. Jobban ment viszont a zöldségben és gyümölcsben utazóknak, náluk fogyott az áru, s hőség ide vagy oda, a lacikonyhások sem panaszkodhattak.– A vásár az vásár – törölte meg zsírtól fénylő száját Kenderesi Ottó, aki a tűző napon kolbászt, halat és lángost falatozott barátaival. – Ez már hagyomány, hogy vasárnap itt ebédelünk. Meleg van, de legalább nem hűl ki a kaja...

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A hőséghez képest rengetegen látogattak ki a kaposvári vásárba
[/caption]

A többség persze árnyékos helyen próbált enyhülést keresni, délután egyre többen ücsörögtek a belvárosi presszók, kávézók teraszain.
– A sör és a különféle fröccsök fogynak a legjobban – magyarázta Tóth Krisztina, a Rotonda Café alkalmazottja. – Jól mennek ilyen melegben az alkoholmentes jeges hűsítők, a koktélok, s persze a jeges kávé.
Sokan persze nem tehetik meg, hogy teraszozzanak, nekik a négy fal között kellett kibírniuk a kánikulát.
– Persze, sör akad a hűtőben, de ettől még nem hűl ki a lakás – jegyezte meg Bordás Attila. – Egy hetedik emeleti panellakásban ilyenkor nagyjából harminc fok van, hiába húzom be a függönyt, ömlik a meleg a falakból. És este sem jobb, ha kint csökken is valamit a hőség, idebent meg lehet őrülni.
A meleg a mentőknek is a szokásosnál több gondot okozott, egy átlagos hétvégéhez képest tíz százalékkal nőtt a vonulások száma. Hozzájuk képest nyugodtan telt a szombat és a vasárnap a katasztrófavédőknél: bár az ilyesfajta hőségben jellemzőek a tarlótüzek, a hét utolsó napjának délutánjáig sehová sem kellett útnak indulniuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A kinti harminc fok is lehet felüdülés
[/caption]


Hatvan fokban készül a pizza

Sokan sajnálják kánikulában az építkezéseken dolgozókat, keveseknek jut viszont eszébe, a vendéglátásban is komoly kihívásokat jelent, ha a szabadban 35 fokot mutat a hőmérő.
– Egész nap ég a tűz a kemencében – mondta Szerdalácz Tamás, a kaposvári Tommaso Pizzéria üzletvezetője –, 485 fok van bent, így az előkészítőpultnál lehet úgy hatvan. Másfél perc a pizzák sütési ideje, ezalatt egy ember folyamatosan ott áll a kemence szájánál, s forgatja.
Ilyen forróságot persze csak megfelelő mennyiségű folyadékkal lehet kibírni: a pizzériában a négy dolgozó egy nap alatt kiürít egy 25 literes ballon szódát.

 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik