Közélet

2015.07.17. 13:26

Méhzárlatot rendeltek el, veszélyben a somogyi méhek

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt községi zárlatot rendelt el a járási fő állatorvos határozata alapján a Somogy Megyei Kormányhivatal a Hosszúvíz, Szenyér, Gadány, Kelevíz, Bize települések közigazgatási területén lévő méhállományokra július 15-től.

Viráág J., Harsányi M.

A nyúlós költésrothadás, vagy mint a nemzetközi szakirodalomban fellelhető, American foulbrood disease (AFB) bejelentési kötelezettség alá tartozó méhbetegség, amely már nagyon régóta ismert.



Ha a betegség valamelyik jelét tapasztalja egy családon, akkor égesse le a kaptárvasat, mossa meg alaposan a kezét, bújjon ki méhészruhájából és tegye azt jól elzárt fóliazacskóba. Minden olyan tárgyat, amelyhez hozzáért potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni, vagyis fertőtleníteni kell haladéktalanul. Ezután értesítse a méhegészségügyi felelőst, vagy az állatorvost. A további minden szakszerűtlen beavatkozás a betegség szétterjedését eredményezheti. Lehetőleg este, amikor a méhek már elültek, történjen meg a hivatalos mintavétel. - kérik a szakemberek
A zárlat ideje alatt tilos az érintett településeken méheket, betegséget terjesztő, vagy terjeszthető anyagokat és tárgyakat a tartási helyről kivinni, illetve oda bevinni. A községi zárlat alatt álló valamennyi méhcsaládot a méhegészségügyi felelősnek meg kell vizsgálnia.


Jobb árakban reménykednek a méhészek

Kaposvár A napraforgóban bíznak a méhészek, miután a vártnál gyengébben sikerült az akácszezon, s a hársvirágzás sem úgy alakult, ahogy szerették volna. Bíró Márton, a Magyar Mézút Egyesület kaposvári gazdasági vezetője szerdán azt mondta: tavasszal az eső és a lehűlés, később az aszály okozott kiesést.

– Szerintem a felvásárlási árak nem mindig tükrözik a pillanatnyi helyzetet, hiszen egyes cégek a tavalyinál nagyjából 20 százalékkal alacsonyabb összeget ajánlanak az akácmézért – emelte ki. – Lehet, hogy más térségekben jól alakultak a hozamok, Somogyban sajnos kevésbé.
A napi munkán kívül lényegesnek ítélik a határokon átívelő szakmai munkát: Horvátországba július végén utazik egy 20 fős méhész csapat, augusztusban Lengyelországba tesznek kirándulást, ahol helyi gazdaságokat is felkeresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!