Közélet

2015.07.16. 14:32

Szűz Mária mindig új ruhát kap Andocson - fotó

Kéthetente új viseletet kap az andocsi Nagyboldogasszony templom Mária szobra. Legutóbbi két ruhája fehérben pompázik: először a júliusi falunaphoz kapcsolódóan öltöztették Szűz Máriát a felvidéki testvértelepülés, Dercsika által adományozott ruhába. Most pedig egy egyszerű, tisztaságot és tökéletességet szimbolizáló ruhát kapott.

Jeki Gabriella

– Minden második héten, az egyházi ünnepeknek megfelelő színekbe öltöztetjük a szobrot egy speciális öltöztető létra segítségével – tájékoztatott Szalai Tamás atya. – A múzeumban ma már összesen 334 darab ruhája van a világ minden részéről, a legrégebbi 1852-ből maradt fenn.
A kegyszobrokat 1747 óta öltöztetik, az első palástot Széchenyi Katalin grófnő ajándékozta a kegyszobornak, utána sokan követték példáját. Az Egyesült Államokból, Venezuelából, sőt, Kínából is érkeztek viseletek. Több ruhát hálából adományoznak a hívek a Szűz Anyának.– Korábban már varrattam egy ruhát, akkor a három gyermekem boldogságáért mondtam el egy imát – mondja egy nevét nem vállaló idős hölgy, aki éppen a templomból tart hazafelé vasárnap este. – Most a lányom nagyon beteg, és azért imádkozom, hogy gyógyuljon meg. Ha a Szűz Anya segít, akkor egy újabb ruhát varrunk neki.
Andocson minden nap vannak csoportok, és a templom mellett a múzeumot is gyakran látogatják. Utóbbi ma Közép-Kelet Európa legnagyobb és leggazdagabb gyűjteménye.

Ezek is érdekelhetik