Közélet

2015.08.02. 16:05

A Vilma tájház kemencéjében sült a magyarok kenyere

Az összegyűlt búzaadományok egy részét augusztus 16-án Mohácson megőrölik, majd az ebből készült lisztből sütik meg az augusztus 20-ai kenyereket.

J. G.

Hétvégén Somogyszob állt a történelmi Magyarország központjában, ahol a Magyarok Kenyere Program somogyi kenyerét szentelték meg. A mindennapi betevő a helyi Vilma tájház kemencéjében sült, hagyományos dagasztással, a somogyszobi asszonyok keze munkáját dicsérve. Emellett közel 100 kilogramm kenyér Septe József nagyatádi pékségében készült.
– A jótékony búzagyűjtésben a somogyiak mindig sikeresek voltak – hangsúlyozta köszöntőjében Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A megyében már 200 mázsa kenyérgabona gyűlt össze öt helyszínen, de a gyűjtés még nem zárult le, augusztus 12-ig tart.Az idén Somogyszob-Nagyatád, Nagybajom, Bárdudvarnok, Ádánd, és Kéthely csatlakozott. A Magyarok Kenyere Program 2011-ben azzal a szándékkal indult, hogy nemzeti összetartozás jelképével, a kenyérrel buzdítson az összefogásra.
Az összegyűlt búzaadományok egy részét augusztus 16-án Mohácson megőrölik, majd az ebből készült lisztből sütik meg az augusztus 20-ai kenyereket az ország összes megyei jogú városi ünnepsége számára, valamint a budapesti Szent Jobb Körmenetre. A sütéseken felül megmaradt liszt nagy részét az erdélyi és a kárpátaljai árvagyerekek kapják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!