Közélet

2015.08.27. 13:32

Az iskolák dönthetik el, mikor osztják ki a tankönyvcsomagokat

Ugyan még nem az összes, de a tankönyvek többsége megérkezett a kaposvári általános iskolákba. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgatótól megtudtuk, valamennyi intézmény saját hatáskörben dönthet arról, hogy az első tanítási napon osztja ki diákjainak a tankönyveket, vagy – ahogy például a Berzsenyi tagiskolában tették – a tanévkezdés előtt biztosít lehetőséget a tanulóknak, hogy átvegyék a tankönyveiket.

Márkus Kata

– Valamennyi tankönyv nem érkezett meg az iskolákba – mondta el érdeklődésünkre a főigazgató –, ezt jeleztük a tankönyvellátó felé, várjuk, hogy pótolják a hiányosságokat. Természetesen mostanra az intézményekbe újonnan érkezett tanulók számára is feladtuk már a pótrendeléseket.
Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna arról is tájékoztatott, hogy bár nem a tankönyvekkel együtt, de mostanra megérkeztek az iskolákba a könyvek áráról szóló csekkek is. – Az már a szülők felelőssége, hogy szeptember 15-ig befizessék azokat – hívta föl a figyelmet a főigazgató.Az idei tanévben az általános iskolák első három évfolyamának diákjai már ingyenesen kapják meg tankönyveiket minden szülői igénybejelentés, állami adminisztráció nélkül. Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján arra is felhívta a figyelmet az MTI szerint, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak és a nagycsaládosok továbbra is ingyenesen vagy jelentős támogatással jutnak tankönyvekhez; a köznevelésben tanuló diákok mintegy 63 százaléka kapja meg így a köteteket. Ebben a tanévben átlagosan 12 ezer forint egy tankönyvcsomag ára.

Czunyiné Bertalan Judit
azt is közölte, hogy a 2015/16-os tanévre új, innovatív történelmi és földrajzi atlaszokat fejlesztettek ki. Előbbieket minden ötödikes és kilencedikes, utóbbiakat minden hetedikes és kilencedikes tanuló ingyenesen megkapja. Mindkettő már mobiltelefonos alkalmazással is elérhető.Százmillió az iskolásoknak

A kaposvári iskolások csaknem harmada, pontosan 4885-en kapják ingyen tankönyveiket a most induló tanévben. Nem egészen negyedük pedig részesül egy vagy többféle szociális támogatásban, amivel a város megkönnyíti családjaiknak az iskolakezdést. Ezt Budai Józsefné, a szociális iroda vezetője jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón a városházán, hozzátéve: Kaposvár százmillió forint körüli összeggel járul hozzá, hogy a kaposvári iskolások eleget tudjanak tenni tanulmányi kötelezettségüknek.
– Az idén 660 első osztályos tanuló kap ingyen tolltartót a várostól egymillió 230 ezer forint értékben – mondta Budai Józsefné.

– A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők a bölcsődétől a nyolcadik osztály végéig ingyen étkezhetnek az oktatási intézményekben, nyolcadik osztály után pedig a térítési díj felét kell fizetniük. Ezen kívül ők ingyen kapják a tankönyveket, és évente kétszer 5800 forint értékű Erzsébet utalványt is kapnak. Ezen kívül a tartósan beteg, illetve sajátos nevelési igényű gyerekek is ingyen kapják a tankönyveket. Azokkal együtt, akiknek az idéntől amúgy is ingyen jár a tankönyvcsomag (harmadik osztályig), összesen 4885 kaposvári diáknak nem kell fizetnie a könyvekért, erre 36,6 millió forintot költ a város. Kétszázharmincan pedig térítési díj támogatást kapnak évi négymillió forint értékben.

Budai Józsefné szerint 45-50 beiskolázási segély iránti kérelem van jelenleg az önkormányzat előtt. – A nagyobb arányú igénylésre szeptember első felében számítunk – tette hozzá. – Az egyetemisták, főiskolások is kaphatnak rendkívüli támogatást, tavaly 135-en részesültek ilyen ellátásban. Ezen kívül a roma tanulók is igényelhetnek ösztöndíjat, évente 60-70 a jogosultak száma, erre a város kettő millió forintot különített el. 2000 óta biztosítja a város az egyetemistáknak a Bursa Hungarica ösztöndíjat, most 180-an kapják ezt a támogatást. Az új pályázat kiírása október 15. körül várható. Negyvennégyen kaptak pécsi kollégiumi férőhelyet az idei szemeszterben, és 12-en albérleti támogatásban részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!