Közélet

2015.08.27. 05:46

Balesetben a 7-es siófoki szakasza vezet

Noha az M7-es sztráda elvitte az átmenő forgalmat a 7-es út balatoni szakaszáról, még mindig a déli parti főút a legbalesetveszélyesebb a nyári szezonban. Az út leginkább veszélyes szakasza a siófoki: a súlyos és halálos balesetek negyede ehhez a részhez köthető.

Vas András

Tizennégy súlyos és egy halálos baleset történt az idén nyáron a Balaton-part két legforgalmasabb útján, a 7-es úton és az M7-es autópályán a police.hu baleseti térképe szerint, mely alapján megállapítható: noha a sztráda megépülésével az átmenő forgalom nagy része elkerült a tóparti főútról, még mindig igencsak veszélyes útszakasz: a tizenöt említett esetből tizenegy itt történt. Ahogyan az egyetlen halálos kimenetelű baleset is: júniusban Siófok-Szabadifürdőn rohant a fának egy autó, s három fiatal nem élte túl az ütközést. A súlyos sérüléses esetek szempontjából is a 7-es főút siófoki szakasza járt az élen, három autós és egy motoros balesethez kellett vonulnia a mentőknek és a rendőröknek, emellett a balatonföldvári és a balatonfenyvesi részen történt több tragédia, vagyis ezek a legveszélyesebb részei a déli parti útnak.Mindezt az Esri Magyarország felmérése is megerősíti, mely 2011-től összegezte a nyári szezonban idehaza legforgalmasabb két út baleseti statisztikáit. Adataik szerint a balesetek nagyobb része, 56 százalék fűződik a 7-es úthoz, s csak 44 százaléka a sztrádához. Utóbbinak az Érd és Martonvásár közötti szakasz mellett a siófoki része a legveszélyesebb. A 7-es főút somogyi szakaszán pedig a három említett mellett még a fonyódit és a balatonboglár-balatonlellei részt említették.

Vagyis ahol nagyobb településen, s így több csomóponton, kereszteződésen halad át az út, sokkal nagyobb a balesetveszély. A leggyakoribb baleseti okok között a sztrádán a gyorshajtást, a vezetés közbeni elalvást, a követési távolság be nem tartását említették, a főúton pedig a pályaelhagyás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok be nem tartása miatt több a baleset.

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!