Közélet

2015.08.06. 16:32

Betakarítanak a közmunkások a töröcskei gazdaságban

A megtermelt zöldségeket a közétkeztetésben és a kórházban is felhasználják, valamint a kaposváriak is hozzájuthatnak olcsón.

Márkus Kata

Jó volt a termés, milliós bevételre tett szert eddig a városgondnokság a gyógynövény- és zöldségtermesztési programjából. Ezt helyszíni sajtótájékoztatón jelentette be a töröcskei gazdaság területén csütörtökön Borhi Zsombor alpolgármester, majd hozzátette: a megtermelt zöldségeket a kaposvári közétkeztetésben és a kórházban is felhasználják, valamint a kaposváriak is hozzájuthatnak olcsón. Bárki kimehet az egykori töröcskei tangazdaság területére, s itt frissen szedett burgonyát, kukoricát, hagymát, káposztát, céklát, babot, tököt, feketeretket vásárolhat. Ám ezen kívül a Kaposvári Nagypiacon is árulni fogják a vegyszermentes zöldségeket.
– További célunk – tette hozzá az alpolgármester –, hogy a programban dolgozók bérét biztosítani tudjuk, szociális szövetkezetet alakíthassunk. Így a közmunkaprogramból a munka világába tudnánk visszavezetni őket. 
A négy hektáros töröcskei területen 13 féle zöldségnövényt termesztenek, amelyek betakarítása folyamatos.
– Nagyon jó termés volt az idén – mondta Zolnai Szilvia, a program szakmai vezetője. – Már betakarítottuk a lila-, illetve vöröshagymát, fokhagymát, nyári burgonyát és szárazbabot. S ami ezeket a termékeket még vonzóbbá teheti, hogy abszolút vegyszermentesek. Hagymából 50-60 mázsát tudunk értékesíteni, szárazbabból 10-15-öt, burgonyából száz mázsát.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Jó volt a termés a töröcskei gazdaságban
[/caption]
Zolnai Szilvia elmondása szerint negyven dolgozót vettek föl a program keretében, volt lemorzsolódás, jelenleg huszan dolgoznak Töröcskén. A zöldségtermesztő-program az év végéig, a gyógynövénytermesztő február 28-ig tart.
– Augusztus végére pedig megérkeznek a gépek a brikettáláshoz – tette hozzá Borhi Zsombor. – Már gyűjtik a dolgozók a fanyesedéket, fatörmeléket, amit aprítékolnak majd, s fabrikett készül belőle. Annak egy részét értékesítjük, illetve téli tüzelőként tudjuk biztosítani a rászorulóknak.

Kaposvár a Belügyminisztériumtól két pályázaton összesen több, mint 110 millió forintot nyert a programok megvalósítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!