Közélet

2015.08.24. 17:09

Csapatokban támadtak a strandi szarkák Siófokon

Alig történt súlyosabb bűncselekmény, sikerült jó közbiztonságot teremteni a nyaraláshoz Siófokon – értékelte a szezont a városi honlapnak Király Richárd siófoki rendőrkapitány. A legtöbb teendő továbbra is az úgynevezett vigalmi negyedben volna – tette hozzá.

Fónai Imre

A város helyzete speciális a kapitányságvezető szerint, hiszen nincs még egy olyan város az országban, ahol a lakosság száma megtízszereződik egy-egy nyári hétvégén, és a 12 kilométernyi partszakaszon akár 50-60 ezer ember is fürdőzik egyszerre. Nyaraláskor, strandoláskor az emberek óvatlanabbak, „pedig sokat tehetnének a vagyonbiztonságuk fokozásáért. Három-négy csapat is ráállt a strandi lopásokra, szervezetten, kidolgozott logisztikával. Már a parkolókba érkezőket figyelni kezdik. Jellemzően abban a pillanatban csapnak le a törülközőn felejtett, vagy az alatta hagyott értékekre, amikor az áldozat fürödni indul, és még nem néz vissza. A strandi lopások megakadályozásáért sokat tehetne mindenki, például az értékei otthonhagyásával, értékmegőrzőbe tételével, vagy megfelelő őrzésével”.A nyáron eddig mindösszesen három rablást regisztráltak, de kisebb, főként vagyon elleni bűncselekmények (strandi lopások, kizsebelések, nyaralófosztogatások) az idén is tucatszám akadtak. Király Richárd a Petőfi sétányt nevezte a nyári főváros köz- és vagyonbiztonsági szempontból legproblémásabb területének. „Működése jelen állapotában kívánni valókat hagy maga után. Az éjszakai vonatokkal olykor három-négyezer lazulni vágyó fiatal érkezik, és a hét utolsó napjain egy kisvárosnyi ember, 12-13 ezer fiatal szórakozik egyszerre a város ezen területén”. E „vigalmi negyed” európai színvonalúra emelése érdekében több változást is terveznek jövőre.

A rendőrkapitány szerint a legfontosabb, hogy a szórakoztatóhelyek üzemeltetőivel megértessék, az ő felelősségük és érdekük is, hogy biztonságosabbá, átláthatóbbá váljanak az éjszakák a buliturizmus fő célpontjának számító korzón. Szükség lesz a biztonsági kamerarendszer és a közvilágítás fejlesztésére, a nyitvatartási idő ésszerű újragondolására, és annak szigorítására, hogy kiket alkalmazhatnak a szórakoztató helyek biztonsági őrnek.

Elég a szép szó

A siófoki kapitány szerint fontos az is, hogy a szállodák is felismerjék: muszáj költeniük a biztonsági rendszerekre, mert nagyon negatív reklám, amikor egy hotelben már a nyolcadik vendéget károsítják meg – mint ahogy az idén megtörtént. A 131 kamerából álló városi térfigyelő rendszert folyamatosan fejlesztik, az idén 49 újabb kamerával bővül. Gyulai László, a városőrség vezetője arról számolt be: kedvező a hatása a vigalmi negyedben bevezetett köztéri alkoholfogyasztási tilalomnak. Az esetek 80-90 százalékában elegendő a felszólítás és csak ritkán van szükség intézkedésre, büntetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!