Közélet

2015.08.06. 15:46

Európa legkoraibb szürete 21. századi technikával Ordacsehiben

Elsőként a badacsonyi Varga Pincészet szüretel a Balaton Agrár Zrt. termőterületén, s az új bort néhány hét múlva már palackozzák is.

Fónai Imre

Az első szüret az északi féltekén: több éves hagyomány, hogy Ordacsehiben a legkoraibb érésű Csabagyöngyével kezdődik a szüret, elsőként a badacsonyi Varga Pincészet szüretel a Balaton Agrár Zrt. termőterületén, s az új bort néhány hét múlva már palackozzák is. Csütörtökön 21. századi módszerrel, szőlőszüretelő kombájnnal mind a négy hektáron végeztek néhány óra alatt.– Nagyon jó bor lesz belőle, egészségesebb, szebb a szőlő, mint az elmúlt években – összegzett Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A régi 23 hektárt kivágtuk, az új telepítésű négy hektárt pedig a kombájnnal nem okozott nehézséget egy nap alatt leszüretelni. A pénteki napot már Lengyeltótiban folytatjuk, ott is Csabagyöngyét szedünk.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Az első szüret az északi féltekén
[/caption]
Tavaszi József szerint „a borászok ma már csodákra képesek”, ennek jegyében Vargáék azt ígérték: szeptember első hetében a Csabagyöngye szőlőből készült bor már az áruházak polcaira kerülhet. Az első fürtökből készült újbort egyébként Brüsszelbe postázzák majd.

A Csabagyöngye a világ legrövidebb vegetációs idejű szőlőfajtája, ezért adatott meg nekünk magyaroknak az első szüret és az első primőr bor – tájékoztattak Vargáék. Hungarikum ez a szőlőfajta, mi magyarok foglalkozunk vele a legjelentősebb mértékben. S egyre nagyobb a divatja a primőr boroknak, mert megőrzik a szőlő frissességét, gyümölcsösségét. Úgynevezett nulla érlelésű bort készítenek, az erjedést követően azonnal palackba zárják, így kerülhet ki már szeptember elején az üzletek polcaira.

Rekordközeli termést várnak a gazdák

Rekordközeli termést várnak a gazdák a dél-balatoni borvidéken, a jelenleg is tartó Lellei Borhéten is elhangzott, hogy a kívánt mennyiség biztosan meglesz, a minőség pedig akkor, ha az augusztus is viszonylag száraz és meleg lesz. Vagyis a kánikula ezúttal nem viselte meg a tőkéket. Pócz József lellei hegyközségi elnök arról is tájékoztatott: a borhét utolsó napjaiban ők is elkezdik a Csabagyöngye szüretét.

Az idén sem fagy-, sem szélkár nem tizedelte a szőlőt, ezt hangsúlyozta az Ordacsehiben hagyományosan először szüretelő badacsonyi Varga Péter is. Hozzátette: sok szőlő van a tőkéken és egyelőre nagyon egészséges, vagyis a kártevők elleni védekezés is jól sikerült. Minden jel arra mutat: kiemelkedő évjárat lesz a 2015-ös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!