Közélet

2015.08.06. 07:49

Félezer somogyi nem tett eleget közzétételi kötelezettségének

Eddig több mint félezer somogyi adózó nem tett eleget elektronikus beszámoló feltöltési és közzétételi kötelezettségének a NAV szerint.

Márkus K.

Mint ismert, elektronikus beszámolót kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallás benyújtására kötelezett társaságoknak és a kettős könyvvezetést vezető eva-alanyoknak június 1-ig. Ha a kötelezettségét az adózó nem teljesíti, a NAV 30 napos határidőt ad a pótlásra, és akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhat. Ha határidőig nem pótolja a beszámoló közzétételét az adózó, akár egymilliós bírságra számíthat. Végső esetben a NAV törli az adózó adószámát és a törlés tényét megküldi a cégbíróságnak, amely a gazdálkodó társaság megszüntetése mellett is dönthet.Ha az adózó pótolni szeretné mulasztását, az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatánál, vagy a NAV honlapjáról letölthető általános nyomtatványkitöltő program segítségével az Ügyfélkapun keresztül tud intézkedni. A beszámoló benyújtásáról minden esetben visszajelzést, illetve egy befogadó, vagy elutasító tanúsítványt küldenek.

Hibás kitöltés esetén sem teljesül a közzététel, így ugyanolyan szankcióra számíthat az adózó, mintha be sem nyújtotta volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!