Közélet

2015.08.05. 12:53

„Ha folyton a jogvédők mögé bújunk, nem lesz változás”

Bogdán László cserdi polgármester hisz abban, hogy kétkezi munkával és iskolázottsággal igenis le lehet dönteni a falakat.

V. J.

Nyolcvankilenc százalékról 5-6 százalékra csökkent a munkanélküliség és gyakorlatilag nincs bűncselekmény. A keménykezű településvezető – aki korábban a pécsi börtönbe szervezett „élménytúrával” illetve a „köcsögmentesítés” elnevezésű akciójával szerzett országos hírnevet – első intézkedései között leszereltette a rácsokat a közintézményekről és bezáratta a kocsmát. Az egykor rossz hírű Cserdiben mára szinte eltűnt a bűnözés. A példamutatás fontosságáról beszélt Bogdán László, a cigány többségű Cserdi polgármestere Marcaliban. Cserdi példa című előadására zsúfolásig megtelt a moziterem.– Én hiszek abban, hogy kétkezi munkával és iskolázottsággal igenis le lehet dönteni a falakat. Ha folyton a jogvédők mögé bújunk, nem lesz változás – fogalmazott a cigányság helyzetével kapcsolatban Bogdán László. Szólt arról is, a cigányságnak ma nincs középosztálya, s sarkosan fogamazott a jelenlegi közfoglalkoztatásról is.

A Kulturális Korzó mozitermében Esélyt mindenkinek - Jó gyakorlatok a romák/cigányok társadalmi integrációjában címmel hangzottak el előadások. 
A baranyai faluvezető után egy jó somogyi példa következett. Somos László kaposfői esperes, plébános a Szegényeknek hirdetik az örömhírt címmel tartott előadást a kaposfői cigány pasztoráció, a tanoda program és a telepi szociális munka bemutatásáról. A 2010-ben Raul Wallenberg-díjal jutalmazott esperes, plébános életútjával több évtizede példát mutat embertársainak. A diszkrimináció ellen, a cigányság felemelkedéséért küzd.
– Engem az a cél vezetett a cigányok közé, hogy segítsek nekik felismerni az emberi méltóságukat – hangsúlyozza Somos László. A közösségfejlesztés és a cigány gyerekek felzárkóztatásával kapcsolatos nevelési tevékenységekről, valamint a cigánytelepeken és az ott épülő közösségi házakban zajló munkáról és azok tapasztalatairól is hallhatott a közönség az előadásban.

Solymosi Péter okleveles tervező építészmérnök, a telepszerű lakókörnyezet rehabilitációjának egy lehetséges módját vázolta előadásában, majd a megvalósult telepfelszámolások gyakorlati tapasztalatai címmel Németh Nándor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselőjének előadása zárta a programot.

Címkék#Marcali

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!