Közélet

2015.08.06. 08:05

Határzár: Dél-Somogy felé tereli a kerítés a menekülteket?

A szerb határon épülő drótkerítés egyik hatása az lehet, hogy a menekülteket Baranya, Dél-Somogy és Zala felé tereli – egyre több helyütt hallani ilyen véleményeket. Sokak szerint nem véletlen, hogy épp itt, a Dél-Dunántúlon hoz létre új menekülttáborokat a kormány. S bár a dolgok jelen állása szerint Somogyban nem lesz tábor, Baranyában és Zalában már megkezdődött a kialakításuk. Közvetve Somogy sem ússza meg, hiszen a somogyi megyehatártól alig néhány kilométerre nyit hamarosan a martonfai tábor. Amely ellen már most minden eszközzel tiltakozik a baranyai falucska lakossága.

Jeki Gabriella

Felemás érzése van a dél-somogyiaknak a menekültkérdéssel kapcsolatban. Élénken él még az emlékezetekben a délszláv válság és a nagyatádi menekülttábor. Bár a jelenlegi helyzet alig hasonlítható a húsz évvel ezelőttihez, az idegenek tömeges megjelenése és egy somogyi menekülttábor létrehozásának esélye egyaránt riasztó a nagy többségnek. Az általunk megkérdezettek egy része bízik a Drávában, mint természetes akadályban, mások azt mondják: ha Földközi-tenger sem akadály a menekülteknek, miből gondoljuk, hogy egy folyó az lehet? A többség együttérez a menekültekkel, de félti környezete amúgy sem fényes közbiztonságát.



A pletykák szerint Somogyban Tab és Kaposújlak neve is felmerült a menekülttábori helyszínek kapcsán, sőt, a dél-somogyi közbeszéd szerint az egykori bolhói laktanya is szóba került menekülttáborként, de erről Horváth Csaba polgármester még nem hallott.
– Mi ezt a területet teljesen másra szeretnénk hasznosítani: egy kemping kialakításában gondolkodunk, ahol gyerektábort és egy lovas túra központot hoznánk létre – mondta Horváth Csaba. – A mellette lévő tavat a Barcsi Horgászegyesület üzemelteti, akikkel egyeztetve egy tanösvény képe körvonalazódott. Egy esetleges menekülttábor ebbe semmiképp nem fér bele.

Laktanya üzemelt valaha Vízváron is. Itt azonban a terület annyira leromlott állapotban van, hogy alapjaiban nem alkalmas tábor kialakítására.
– Az itt élőkkel beszélgetve 50-50 százalékos a vélemény arról, hogy jól kezeljük a menekültproblémát vagy sem – hangsúlyozta Kozma László vízvári polgármester, aki rávilágított, hogy ez nem csak az egyes határszakaszok problémája. – Kettős érzések kavarognak bennem, de valahogy meg kell oldani. Ha nálunk lenne egy tábor, akkor maximálisan támogatnám, hiszen úgy gondolom, hogy sorsközösséget kell vállalnunk, de tudom, milyen veszélyei vannak, ami az itt élőkre jelentene nagy terhet. Ezért adott esetben helyi népszavazást tartanék, hogy a vízváriak döntsék el a dolgot.

A Dráva menti települések vezetői egyetértenek abban is, hogy nagy eséllyel nem lesz aktuális a probléma, hiszen a folyó miatt nem egyszerű átkelni a határon, ráadásul az Ausztriába induló vonulat sem érinti a dél-somogyiakat. A teljes magyar-szerb határra épülő négy méter magas kerítés azonban új lehetséges határátlépési helyek felfedezésére ösztönzi majd a menekülteket.

– Nem szeretnénk, hogy ide átmeneti tábort építsenek – mondta Reiz Tamás potonyi polgármester. – Mindenki sajnálja őket, de olyan nagy a félelem, hogy a tiltakozások miatt sem lenne érdemes ráerőltetni a lakosságra.
A Zalai Hírlapnak nyilatkozó Belügyminisztérium azt írta, hogy a drasztikusan megnőtt illegális bevándorlói létszám indokolja az új befogadóállomások létrehozását. Az idén eddig több mint 100 ezren lépték át törvénytelenül a magyar határt. Baranyába naponta mintegy ötven menekült érkezik. A néhány órás szükséges regisztrációs és adminisztratív feladatok után a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságról csoportosan távoznak, zsebükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiadott igazolással. A pécsi civil szervezetek ruhával, élelemmel és itallal is készülnek, már a baranyai megyeszékhely három pontján gyűjtik az adományokat.

Martonfa tiltakozik

A megyehatártól néhány kilométerre nyithat a martonfai tábor. A Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet arról, hogy Sormáson és Martonfán épülnek új ideiglenes befogadóállomások. Társlapunk, a bama.hu információi szerint részlegesen már augusztus 15-én megnyílhat a martonfai menekült tábor. A megyehatártól néhány kilométerre fekvő Martonfa lakói többször tiltakoztak az intézkedés ellen. Az egykori lőtér területén egy maximum ezerfős, közművel és orvosi ellátással bíró konténertábor épülne, ami az őszre készülhet el. Dél-Zalában Sormás település neve került szóba, de a legutóbbi egyeztetések szerint van rá esély, hogy az ideiglenes tábor nem itt épül meg, hiszen a képviselő-testület nem ért egyet a kormány eljárásával és azzal, hogy nem kérdezték meg őket az ügyben. A Belügyminisztériumban (BM) egyeztetett kedden Sormás és Martonfa polgármestere a településeik határába tervezett menekülttáborokról. A két faluban egyre feszültebb a helyzet.
A BM önkormányzati államtitkára aznap az MTI-nek azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy Martonfán és Sormáson megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit.

Nehéz igazságot tenni

Somogy felé semmiképpen nem tudnak „áttolni” egy nagyobb tömeget. Így vélekedik Hortobágyi Ferenc nyugállományú őrnagy, a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Kör elnöke, aki szerint több oka is van ennek.
– Egyrészt a Dráva, ami annyiszor megmentett minket a kellemetlenségektől, másrészt ismerem a horvát kollégákat, akik nem schengeni tagok és elég kemények, nagyon betartják a szabályokat – mondta az elnök. – Nagyon csodálkozom azon, hogy a kerítésünket mindenki szidja. Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, de mindenki épít ilyesmit, nehéz igazságot tenni.
Emlékeztetett arra is, hogy a szlovákoknál majdnem tíz éve teljes kerítés épült, kamerarendszerrel kiegészítve. Más országok, így Törökország, Bulgária, Spanyolország is ehhez a megoldáshoz folyamodott.

Hortobágyi Ferenc úgy véli, a déli ember eléggé toleráns a menekültekkel szemben. Feleleveníti az egykori nagyatádi menekülttábor jó fogadtatását, ahol az emberek munkát is kaptak. Végül megjegyezte: szerinte a menekültáradat inkább Románia felé fog eltolódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!