Közélet

2015.08.19. 18:20

Hiba hiba hátán: túl veszélyes az új marcali elkerülő körforgalom nélkül

Sajtótájékoztató, helyszíni szemle, azonnali intézkedés – tovább folytatódik a marcali elkerülő kálváriája. Egymást érik a balesetek a 68-as út érintett szakaszán. A kivitelezési hibák gyors javítása egyelőre kevésnek tűnik.

Virág János

A kormány nem hibáztatható, de gyors megoldás szükséges – így kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője a 68-as érintet szakaszánál. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az út tervezéskor Marcali vezetése is több fórumon jelezte, hogy a tervek szerint megépülő útszakasz balesetveszélyes. Az út elkészültével minden olyan megbeszélésen, ahol a kivitelező és a tervező, valamint a közlekedési hatóság is részt vett, elhangzott, hogy célszerű lenne egy körforgalom kialakítása a 68-as főút 84+1800km szelvényében levő csomópontnál, de közben azt kiemelt beruházássá minősítették, majd 2014 decemberében átadták. 

Mint ahogyan lapunk mindegyik estről beszámolt, az eddig eltelt időszakban a szakaszon hat súlyos – küztük halálos kimenetelű is – baleset történt. Móring József Attila reményét fejezte ki, hogy a Magyar Közút Somogy megyei Igazgatósága nem vár az írásban is foganatosított plasztik jelek felfestésével az éves burkolatjel festési idejéig, hanem a többszöri felkérésnek megfelelően mielőbb elvégzi azt, továbbá a „Balesetveszélyes csomópont” figyelem felhívó jelzőtáblák is a helyükre kerülnek a már emberi életet is követelő útszakaszon.”


A sajtótájékoztatón Horváth László közlekedési szakjogász elmondta, hogy szerinte az út tervezésekor többek között azt sem vették figyelembe, hogy ez egy forgalmas kereszteződés lesz. Véleménye szerint egy körforgalom kialakítása lett volna helyes. Ugyancsak körforgalom megépítését szorgalmazza Sütő László Marcali polgármestere is. A  tervezés és kivitelezés során az önkormányzat többszörösen kifogásolt hibákat, hiányosságokat jelzett, bár beleszólása nem volt az út tervezésébe és kivitelezésébe.

A marcali rendőrség helyszíni szemlét kezdeményezett a Magyar Közút munkatársaival közösen. A bejárás résztvevői azonnali intézkedésként a következő egyezségre jutottak: a közútkezelő szakemberei az északi kihajtónál stoptáblára cserélték az elsőbbségadás kötelező táblát. a 60 km-es sebességkorlátozást további két táblával erősítik meg. A szigetben lévő kötelező haladási irányt jelző táblákat kisebbre cserélik, és lejjebb rakják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!