Közélet

2015.08.07. 08:09

Itt a negyedik hőhullám: óvatosan a napozással!

Jó, ha nem csupán legyintünk a bőrgyógyászok egyre vészjóslóbb figyelmeztetésére: óvakodjuk a déli órákban a napsütéstől!

Márkus Kata

Az idei nyár negyedik, az előrejelzések szerint hosszan tartó hőhullámát jósolják a következő napokra. Ezért, s mert Somogyban a leggyakrabban előforduló ráktípus a bőrrák a nők és a férfiak körében egyaránt, jó, ha nem csupán legyintünk a bőrgyógyászok egyre vészjóslóbb figyelmeztetésére: óvakodjuk a déli órákban a napsütéstől! Annál is inkább, mert mindkét nem esetében folyamatosan és drasztikusan emelkedik a diagnosztizált bőrrákos esetek száma a megyében, a férfiak körében három év alatt átvette a „vezető szerepet” a tüdőráktól. A nők esetében pedig az országos átlagtól eltérően az emlőrákos megbetegedések számát is meghaladja a bőrrák Somogyban.A Nemzeti Rákregiszter összesítése alapján a megyében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében az emlő-, míg a férfiak körében a tüdőrák. Ezt követi a hölgyeknél a tüdő-, a vastagbél-, majd a méhtest-, és méhnyakrák. A férfiaknál a sorrend: bőr-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák.

Szakemberek szerint tehát érdemes volna az eddiginél sokkal óvatosabbnak lenni a napozással, mert a statisztikák riasztóak. Míg 2001-ben országosan 9 ezer 750 bőrdaganatos megbetegedést diagnosztizáltak, addig 2010-ben 11 ezer 390-et, 2013-ban pedig 14 ezer 633-at. Megyénkben arányaiban ennél is aggasztóbb a helyzet: 217-ről 566-ra(!) nőtt az esetszám 13 év alatt. A bőrgyógyászok nem győzik hangsúlyozni, óvakodni kell a napégéstől, ez ugyanis növeli a kór kockázatát, legnagyobb eséllyel világos bőrű, szeplős és erősen anyajegyes személyeknél alakul ki a betegség. Ám családi előfordulás is kockázati tényező. Liszkay Gabriella, az Országos Onkológiai Intézet bőrgyógyászati osztályának vezető főorvosa szerint kora délelőtt és késő délután nyugodtan lehet napozni, de véletlenül sem szabad leégni. A napi D-vitamin-szintézishez a szakember szerint napi tíz perc napfénynek kitettség is elegendő.

Az emlődaganatról is elmondható a többi daganatos betegséghez hasonlóan, minél hamarabb fedezik föl, annál nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség, ám az idő előrehaladtával 80-ról 15 százalékra zuhanhat az ötéves túlélés esélye.
Elismert szakemberek se tudnak ugyanakkor kielégítő magyarázattal szolgálni a tüdőrákos megbetegedések számának változására. 2001 és 2013 között a férfiak esetében jelentősen csökkent, a nőknél nőtt a diagnosztizált esetek száma országosan és Somogyban is. Országosan a férfiaknál ezerrel csökkent, a nőknél csaknem ezerrel nőtt. Valószínűsítik, hogy a dohányzási szokások megváltozásával áll összefüggésben a tendencia. Ám ennél a betegségnél is életmentő a korai felismerés. Ehhez nyújthat segítséget az az okostelefonra és táblagépre letölthető veszélyeztetettségmérő alkalmazás, melyet Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem orvos adjunktusa fejlesztett ki, s a melyről nemrégiben részletesen olvashattak lapunkban.

A vasragbélrák általában hosszú évek alatt alakul ki és okoz tüneteket. Szentirmay Zoltán szakértő szerint a magyarok genetikai összetétele jó, az örökletes daganatos betegségek előfordulása az európai átlag alatt van. Ám a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a túlsúly és a mozgásszegény életmód, főleg ezek együttes jelenléte a jó genetikai adottságokat is felülírhatja, s akár 37 százalékkal nőhet a vastagbélrák kialakulásának kockázata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!