Közélet

2015.08.24. 07:58

Jókora áremelés vár a gazdálkodókra

Jókora áremelés fenyegeti a szárítóüzemeltetőket. Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők szövetségének somogyi elnöke irreálisnak nevezte azt a rendeletmódosítást, melynek következtében jelentősen megdrágulhat a terményszárítás.

Harsányi Miklós

– Korábban novembertől, mostantól viszont már októbertől kell fizetni az úgynevezett rendszerhasználati díjat azoknak a szárítóüzemeltetőknek, ahol vezetékes gázt használnak – mondta a Somogyi Hírlapnak a szakember. – Ez, illetve a kapacitás díj emelkedése jelentős gondot okozhat a vállalkozásoknak. Egyes számítások szerint így köbméterenként akár 10-15 forinttal is megnőhetnek a szárítási költségek, s a jogszabálymódosítás a kis és nagy szárítót üzemeltető vállalkozásokat egyaránt sújtja. Tudomásom szerint egy uniós jogszabályra hivatkozva született meg a rendeletmódosítás, amelyet szerintem a lehető legrövidebb időn belül felül kell vizsgálni.



Az elnök kifejtette: Somogyban különösen égető problémáról van szó. Megyénkben a 75 ezer hektárnyi kukoricán kívül közel 27 ezer hektáron termesztenek napraforgót, s a közelgő idényben a terményszárítással kapcsolatos költségek további nehézségeket róhat a gazdálkodókra. Baranyai Sándor amondó: a mezőgazdasági vállalkozások sokasága amúgyis jelentős anyagi gondokkal kínlódik, s félő, hogy az újabb teher még nagyobb bajba sodorja a vállalkozásokat. Úgy fogalmazott: mivel a növekvő költségeket aligha tudják áthárítani a termelők, így vélhetően megint ők húzzák a rövidebbet.

– Azt gondolom, hogy a hazai és az európai uniós előírásoknak eleget kell tenni, ugyanakkor feltétlenül szükséges, hogy az említett előírást módosítsák a döntéshozók – jegyezte meg. – Nem szabad, hogy ebben a formában maradjon meg a szabály, épp ezért szükséges, hogy a jogszabályalkotók valamennyi érdekképviselet vezetőivel egyeztessenek, s olyan döntés szülessen meg, amely elfogadható a széles termelői körnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!