Közélet

2015.08.21. 06:58

Ki fizesse a barcsi vízszámlát a lajtoskocsis megpróbáltatások után?

Bár feloldották a szükségvízellátást Barcson és a hozzá tartozó két településrészen, Drávaszentesen és Somogytarnócán, a lakosság még mindig nem nyugodott meg. A víz minőségére továbbra is sok a panasz. Ráadásul a háromhetes lajtoskocsis "megpróbáltatások" után nem érzik igazságosnak, hogy fizetniük kellene a nem fogyasztható vízért, figyelembe véve a magasnak ítélt szolgáltatási díjakat.

Jeki Gabriella

A legnagyobb közösségi oldalon hangoztatják: "kárpótolni kéne a barcsiakat", "ha a víz fogyasztásra alkalmas, akkor miért mocskos és büdös", "ezt itatnák velünk  drága pénzen".  Többen kilátásba helyezték, hogy a következő számlát nem fogják kifizetni.
A barcsiak kálváriáját látva több politikus is felemelte hangját. Sajtóközleményében Karvalics Ottó a barcsi lakosok nevében azt kérte, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedje el erre az időszakra a vízdíjakat.
- Válaszukban tegyék egyértelművé, hogy milyen jogszabályi háttér alapján van lehetőség a vízdíj elengedés meghozatalára - kérte Barcs első embere.

Ander Balázs a Jobbik országgyűlési képviselője múlt héten a DRV Zrt. vezérigazgatójának címezte levelét. Annak fényében, hogy egy felnőtt ember napi ivóvízigénye minimum 2-3 liter, valamint a legolcsóbb ásványvíz literje is mintegy 50 forintba kerül - tette fel a kérdést, - tervezik-e fogyasztó személyenként, a korlátozás időtartamára vonatkozóan, napi legalább 100 forintjával, későbbi számlajóváírás formájában kompenzálni az érintett lakosságot?

A DRV. Zrt. akkor megígérte a politikusnak, hogy ha valakinek ezen korlátozás, illetve szükségvízellátás miatt igazolhatóan kára keletkezett, azt megtéríti. Továbbá tudatja, hogy a rendkívüli helyzet kapcsán adható kompenzáció vizsgálata továbbra is folyamatban van. A barcsi vízben talált Clostridium baktériumok okát egyelőre még nem találta meg a szolgáltató. A vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, a szennyeződést valószínűsíthetően az illegális közüzemi hálózatra rátáplálásból származik. A végleges megoldást a jelenleg folyó vizminőség javító program befejezése jelentheti.

Ki állapítja meg a vízdíjat?

A nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg rendeletben a jelenleg hatályos törvények alapján a közműves ivóvízellátás, valamint a közműves szennyvízelvezetés és -tisztítás díját. Ebben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatát is figyelembe veszik. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a miniszter még nem hirdette ki a víziközmű-szolgáltatás díjait. Így a 2011-es – még az önkormányzatok által meghatározott – díjakat fagyasztották be, illetve csökkentették a rezsicsökkentéssel egyidőben.
- A szolgáltatók nem saját hatáskörben döntenek az árak mértékéről, hanem a kijelölt árszabályozó hatóság (jelen esetben a nemzeti fejlesztési miniszter) központilag rögzíti azokat - írta megkeresésünkre a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kommunikációs osztálya. - A rögzített díjszabások mindaddig érvényben maradnak, amíg a hivatal javaslatának figyelembe vételével a miniszter rendeletben új díjakat nem állapít meg.
"Barcs esetében nem a Hivatal állapította meg a víziközmű-szolgáltatási
díjakat, azokat korábban az önkormányzat, mint az akkor hatályos jogszabályok alapján az árhatósági jogkör gyakorlója. A jogszabályi változások következtében 2012. január 1-jét követően – az átmeneti díjak kivételével – a Hivatal javaslata alapján a nemzeti fejlesztési
miniszter rendelkezik díjmegállapítási jogkörrel."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!