Közélet

2015.08.04. 16:05

Majd egy hete lajtból van csak egészséges ivóvíz Barcson

Lassan egy hete lajtos kocsiból kapják az ivóvizet Barcs és a hozzátartozó két településrész lakói. A közegészségügyi hatóság ugyanis fogyasztásra alkalmatlannak minősítette a vizet.

J. G.

A múlt héten clostridium nevű baktériumot találtak a barcsi ivóvízben, a szolgáltató DRV Zrt. és a közegészségügyi hatóság azonnal szükségvízellátást vezetett be. Azóta naponta reggel nyolc és este nyolc óra között három lajtoskocsi járja a várost, valamint a hozzá tartozó településrészeket. Barcson, Drávaszentesen és Somogytarnócán mintegy 12 ezer embert érint az intézkedés.– Én már reggel óta várom a lajtos kocsit, kitettem két kannát is a kerítésre, de még nem ért ide – írja közösségi oldalán az egyik barcsi lakos, reagálva a víz minőségét érintő baktériumos szennyezettségről megjelent bejegyzésre. Hozzá hasonlóan többen fájlalják a tovarobogó autók türelmetlenségét, megemlítve, hogy sokszor a zsákutcákban nem is kapnak friss ivóvizet. Vagy mire odaérnek, már csak a kocsi hátulját látják. A kezdeti nehézségek után azonban sokat javult a helyzet, a lakók „felvették a fordulatszámot”, és a lajtos kocsik is hangos kürtszóval jelzik, hogy közelednek. Az utcákban több helyen megállnak és segítenek a vízért igyekvőknek a lábosok, kannák, flakonok teletöltésében.

– Azt olvastuk, hogy ez egy agresszív baktérium, ami még a kávéfőzést is túlélheti – meséli az egyik hétfői járatos kocsinál várakozó hölgy. – Az elején nagyon furcsa volt ez a plusz procedúra, de ma már egészen megszoktuk, hogy reggel körülbelül 15 percig forraljuk a vizet a teához és a kávéhoz is. Ennyivel kelünk korábban is.
– Nálunk van egy csecsemő és egy kétéves kisgyerek is a háztartásban – teszi hozzá egy másik asszony. – Nekik inkább palackozott ásványvizet adunk, bár ez kész anyagi csőd. Igyekszünk a nagy áruházak olcsóbb vizeit vásárolni, de így is többszáz forintba kerül egy kartonnal.
– Nagyon régóta sárga a víz és valami lerakódás is van benne – hangsúlyozza egy öt literes ballonnal siető férfi. – Többször volt hasmenésünk tőle, de az nem igazolt, hogy valóban a víz okozta a problémát. Nem is beszélve a víz áráról.

A lakók elmondása szerint a víznek régóta van szaga. A közösségi oldalon bejegyzők közül pedig többen azért panaszkodtak, mert nincs pénzük most ásványvizet vásárolni. Más kommentelők gombalevest főztek a vízből és senkinek nem lett semmi baja tőle.

Jó hír azonban, hogy a barcsi vízminőség helyreállítása kapcsán a DRV Zrt. az elmúlt napokban elvégezte a tározó medencék, kutak fertőtlenítését, mosatását. Az ellenőrző vízminta vizsgálatok a víz minőségének jelentős javulását támasztják alá.
– Az ellátásbiztonság és a legkisebb közegészségügyi kockázat megelőzése érdekében azonban indokolt  további technológiai és hálózati tisztítások elvégzése – nyilatkozta Gyarmati Judit, a DRV Zrt. kommunikációs referense. – Az átmeneti időszakban a szolgáltató továbbra is a Drávagárdonyból érkező ivóvízzel biztosítja a tartály kocsis vízellátást.
Az újabb ellenőrző vízminta vételezése augusztus 1-jén, szombaton és augusztus 3-án volt. A szükség vízellátás  feloldását a hét közepére tartja reálisnak a szolgáltató a közegészségügyi hatóság döntése alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!