Közélet

2015.08.26. 07:09

Mézben nem lesz hiány, jelentős drágulás sem várható

A tavaszi csapadékhiány, a nyári hőség és a szárazság dacára a korábbinál jobb évet zár a több mint ezer somogyi méhészek. A legnagyobb mennyiségben eladott akác ára várhatóan nem emelkedik jelentősen a közeljövőben.

Harsányi Miklós

– Összességében közepes idényen vagyok túl – mondta Kőszegi Ferenc kaposvári méhész. – Négy fajta mézet – repce, akác, hárs, napraforgó – termeltem, a legnagyobb mennyiségben akácot. Melyből a rendkívül gyenge tavalyihoz képest közel 40 százalékkal többet sikerült előállítani.
Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke szerint a borzalmas 2014-es szezonnál jobb időszaktól búcsúznak a somogyi méhészek.Minden viszonylagos, hiszen a természet idén sem kényeztette el túlságosan a tagtársakat – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. – A csapadékhiányt a repce sínylette meg, a hárs gyorsan levirágzott, akárcsak a napraforgó. Amíg máskor nagyjából egy hónapig tartott a folyamat, ez 2-3 hétre szűkült le. Az eladott mennyiséget és a bevételt tekintve meghatározó az akác: ebből az idén jóval többet pörgettek a somogyi méhészek, mint tavaly.

A vegyes virág méz felvásárlási ára kilónként közel 850 forint, az akác nagyjából 1200-1300 forint, a hárs 1100-, a napraforgó 850-900, a repce csaknem 850 forint. Mészáros János szerint a következő hónapokban nem várható jelentős mézdrágulás, noha a tőkehiánnyal küzdő kisgazdaságoknak kedvező lenne a bevételnövekedés.
– Az lenne a jó, ha megengedhetnék maguknak azt, hogy kivárnak az eladással – mondta. – Télen ugyanis általában drágul a méz, csakhogy az időhúzást a legtöbb családi vállalkozó nem teheti meg, hiszen a lehető legrövidebb időn belül szükségük van a bevételre. Egyben bízunk: tovább nő a belföldi mézfogyasztás, s a megfizethető áru, minőségi termékből minél többet adnak el a somogyi méhészek is.

Szűts András, Csoma polgármesterétől tudjuk: a településükön is élnek méhészek. Sláger az akác, de repcét és hársat is pörgettek. Cél, hogy a lakosság minél gyakrabban fogyasszon egészséges hazai mézet. Ács József, a kaposvári Ács pékség tulajdonosa évekkel ezelőtt megfogadta a szakemberek tanácsát.
– Majdnem minden nap egy-két evőkanál mézet fogyasztok – mondta. – Természetesen somogyi árut veszek, egy kiskorpádi termelőtől szerzem be az akácot, amelynek jótékony hatását érzem. Nemcsak egészséges, hanem az egyik kedvenc csemegém is a méz.

Külföldi kapcsolat
– Kialakult kapcsolataim vannak, az értékesítési csatorna jól működik – mondta Kőszegi Ferenc kaposvári méhész. – Egy hónapja nagyjából 1300 forint volt az akác felvásárlási ára, most 1400-at adnak, a télen lehet, hogy 1600 forintig megemelkedik a kilója.
A szakember kizárta a drasztikus mézdrágulás lehetőségét. Helyi felvásárlóval áll kapcsolatban, de a nyáron Olaszországból érdeklődtek az akácméz iránt. Mészáros Jánostól, a Zselici Méhészeti Egyesület elnökétől tudjuk: a somogyi méz a határokon túl is kelendő. Hollandián és Franciaországon kívül Olaszországba is szállítanak.
– A mézkínálatról, a méhészkedésről is szó lesz a 9. kaposvári mézfesztiválon, melyet szeptember 18-án és 19-én rendeznek meg – közölte. – Legalább 10-15 fajta mézet kóstolhatnak meg az érdeklődők, így gesztenyét, levendulát és gyermekláncfűt is.

Harsányi Miklós -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!