Közélet

2015.08.21. 07:22

Pénz az ablakban: nyílászáró-csere átverés gyanúval

Minden héten hitegettek azzal, hogy mindjárt jönnek, de most már a telefont sem veszik fel – panaszolta egy 70 éves kaposvári hölgy, akinek az a gyanúja, hogy átverés áldozata lett, amikor az ablakait cseréltette ki. Szórólapokon tetszett meg neki a siófoki cég, végül őket választották a családdal, de nagyot csalódtak.

K.G.

– Úgy mentek el, hogy a kőműves munkák jó részét nem végezték el, hátravan a párkányozás és a szegélyezés, két redőny és egy szúnyogháló hiányzik, mert elméretezték és visszavitték ezeket, de nem hoztak helyettük mást – mondta a nyugdíjas hölgy, akinek a Fodor József utcai családi házában összesen kilenc ablakot cseréltek ki, és három erkélyajtót. Ezért mintegy egymillió forintot fizetett, a tekintélyes összegért pedig tisztességes munkát várt volna el.Hiába reklamált, eleinte megígérték, hogy hamarosan jönnek, és mindent rendbe hoznak, később azonban már telefont sem vették fel neki, és az e-mailekre sem jött válasz. Az asszonyt bosszantja, hogy becsapták, és hiába vár, a lakás pedig fel van dúlva, mert ennyi idősen nem tud bútorokat sem tologatni. 

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A tulajdonosnak az a gyanúja, hogy átverte a kivitelező
[/caption]

Egy ügyvéd ismerőse azt a tanácsot adta neki, hogy egy másik kőművessel csináltassa meg az elmaradt munkákat, erről kérjen számlát, amit bemutathat majd a bíróságon, ennek alapján kötelezik majd a vétkes vállalkozást, fizesse ki az összeget. Az idős hölgy azonban attól tart, hogy szélhámosokkal van dolga, így pedig nem lesz könnyű kártérítéshez jutnia.      
        
Nagy üzlet a nyílászárók cseréje, és rengeteg átverés történik, mondta Novák Ferenc, a Somogy Megyei Békéltető Testület elnöke. A náluk számon tartott ügyek kétharmada ilyen „ ablakos ” panasz, több éve tart már ez a tendencia. A vállalkozók átveszik az előleget, de nem teljesítenek, eltűnnek a pénzekkel. Volt olyan iparos, akinek adószáma sem volt, mégis adott számlát, más cég dolgozott még a felszámolása alatt is. Sok kétes hírű baranyai vállalkozó rándul át Somogyba, velük szemben is sok kifogás merül fel. Novák Ferenc azt a tanácsot adta a panaszosunknak, hogy tértivevényes levélben reklamáljon. Ha erre a megadott határidőn belül nem reagál a címzett, esetleg elutasító választ ad, vagy továbbra sem teljesít, akkor fordulhat a békéltető testülethez, ahol lefolytatják majd az eljárást, ez jóval olcsóbb, mint a bíróság. Általános tanulságként hozzátette, hogy a fogyasztók is könnyelműek és naivak ezekben az ügyekben, Kaposváron például tudomása szerint hat hasonló profilú cég is van, a megrendelők azonban mégis képesek a gyanús, messziről jött vállalkozókkal üzletelni, ha kecsegtetőnek tűnő árajánlatot kapnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!