Közélet

2015.09.07. 08:00

A bérük után futnak a Gyakorló iskola építői

A Gyakorló iskola felújítása körüli hercehurca több érintettje is megkereste szerkesztőségünket, állítják: nem kapták meg teljes bérüket.

K. G.

A Gyakorló iskola felújítása körüli hercehurca egyik résztvevőjeként egy szakmunkás levelet írt lapunknak, mert kételkedik abban, hogy 15 napon belül kifizetnek minden dolgozót. A minőségi problémák miatt elküldött brigád egyik tagjaként arról számolt be, hogy a trehány munkájukra hivatkoztak, ám véleménye szerint nem biztosítottak számukra megfelelő alapanyagot, csak azt felelték: „ez van, ezt kell beépíteni”. Ha felhívta valamire a figyelmet, azt a választ kapta, hogy ne okoskodjon.
– Minőségi éleket nem lehet csinálni élvédő nélkül – mondta. – A sarkoknál élvédő hiányában, ha valaki nekidől, vagy megüti, akár egy gyermek is, egyből le fog törni. Amikor az élvédőket hiányoltuk, arra is az volt a válasz, hogy ne jártassuk a szánk, csináljuk.
A nevét nem merte közölni, mert három gyermekével albérletben lakik, és attól fél, ha meg tudja a főbérlő, hogy nincs munkahelye, kiteszik az utcára. Neki az augusztusi bérével tartoznak.Egy másik kárvallott dolgozó, a kaposvári Bogdán László viszont nem titkolja a kilétét: őt segédmunkásként vette fel az alvállalkozó. Azt mondta, hogy már az gyanús volt, hogy feltűnően gyorsan felfogadták. A fizetést minimálbérre kötötték, de azt ígérték neki, hogy pluszban még hogy fog kapni, összesen havi 130 ezer forintot, ami kaposvári viszonylatban nagyon jó bérnek számít. Dolgoztak is reggel 7-től délután 17 óráig, eltelt egy hónap, jött a fizetésnap, de pénz sehol. Nem készült el az épület 25 százalékos készültségi fokban, emiatt nem jött a támogatás, a fővállalkozó és az alvállalkozó egymásra mutogattak. Két hónap alatt összesen 40 ezer forintot kapott 10-20 ezer forintokban. Július után 75 ezer, augusztus után 115 ezer forinttal adósak neki. Őt nem minőségi problémák miatt küldték el, ő döntött úgy, hogy nem megy be dolgozni, mert már nem látta értelmét. A kormányhivatalhoz ment panaszra, ott azt a tanácsot kapta, hogy fogadjon ügyvédet, de arra nincs pénze. Neki is három gyermeke van.

A fővállalkozó, a pécsi székhelyű S és P 2004 Kft. ügyvezetője, Sánta József érdeklődésünkre korábban megerősítette, hogy egy brigádtól valóban minőségi problémák miatt kellett megválniuk, az alvállalkozóval pedig szerződést bontottak. Az alvállalkozót a készültségi foknak megfelelő mértékben kifizették, állította.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!