Közélet

2015.09.09. 17:12

A romák ellenzik a Horthy-emléktáblát Siófokon

– Nyíltan fölvállaljuk: nem értünk egyet az emléktáblával – bocsátja előre Németh Zsolt, a siófoki roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, a rendhagyó történelemóra ötletgazdája; filmvetítés és történészi előadás Horthyról, mielőtt a siófoki képviselő-testület e hónap végén döntene: legyen-e Horthy-emléktábla a Thanhoffer-villa falán, mely 1919-ben Horthy Miklós főhadiszállása volt.

Fónai Imre

– Én ezt nem hallgatom tovább – pattan föl a helyéről tíz perc után egy roma férfi, miközben Antal Miklós gimnáziumi tanár beszél Horthyról; hangsúlyozza, hogy a politikát kizárva, történészként. Nem patás ördög, nem áll meg az a vád, hogy ő a felelős a holokauszt és a háború áldozataiért; Trianon után, vesztett háború után mégiscsak Horthyék tették le a modern, újra önálló Magyarország alapjait, „többpártrendszer volt, nagyjából a sajtó is működött, a kommunista József Attila is lapot indított” – ezeket sorolja a tanár, miközben többen is zúgolódnak a hallgatóság soraiban, hogy „most akkor miért is jöttünk, Horthyt dicsőíteni?”.

Előzőleg két rövidfilmet tekintett meg a közönség, a Horthy és Hitler, valamint a Horthy bűnei a Youtube videómegosztó portálon is föllelhető, Antal Miklós úgy véli, hogy „tendenciózusan eltorzított Horthy-képet mutatnak” a korbeli filmhíradókból összeollózott filmkockák. Németh Zsolt azt mondja, ők nem nyúltak hozzá, lám, még a Munkáspárt-logót is a filmben hagyták... Most akkor náci- és Hitler-barát volt a kormányzó vagy sem, kapja a kérdést a történész. – Nem azért „szerettük” a németeket, mert fasiszták, hanem mert (az olaszokkal együtt) támogatták Magyarország Trianonban elcsatolt területeinek a visszaszerzését – feleli. – 1941-ben még egy ország ünnepelte Horthyt, mint az országgyarapító kormányzót. Horthy „bűne”, hogy háborúba vitte az országot és nem tudta időben kivinni belőle. Megértem, hogy másként látják a felelősségét azok, akiknek a hozzátartozói (zsidók, cigányok, vagy a háború áldozatai) odavesztek. Nem jó, ha ezt bolygatjuk. Egy olyan korszakot nem lehet pártfogolni, amelyben az emberek egy részét deportálták. Ezért magam sem támogatom az emléktáblát.

Erre már az a férfi is visszatér a városi könyvtár nagytermébe, aki korábban dühösen kiviharzott. Valaki azt kérdi, hogy „jó-jó, de mi a helyzet akkor a zsidótörvényekkel”, mire Antal Miklós azt mondja: – A nemzeti értelmiségi réteg megteremtése vezérelhette a döntéshozókat: ha hat százalék a zsidók aránya a társadalomban, akkor legyen hat százalék az egyetemeken is. Ez természetes és jogos sérelme volt a zsidóknak.


Antal Miklós: Siófok a húszas-harmincas években lett nemzetközi hírű üdülőhely

Horthy idejében, a húszas-harmincas években lett Siófok nemzetközi üdülőhely – erre is emlékeztetett Antal Miklós. A történész szerint a fehérterror idején történteket sem lehet elhallgatni és ezt sem. – A húszas-harmincas években elkezdtek idejönni nyaralni a minisztériumi tisztviselők, azért, mert a kormányzó úr és családja is idejárt. Zenéltek a tisztviselőknek a cigányok, a helybéli építőmesterek pedig (mint nagyapám is) nekik építették a villákat. Ez az időszak emelte ki Siófokot a többi üdülőhely közül. Ettől persze még nem kell Horthyt ünnepelni.

Egy magát szintén történésznek nevező idős úr vitába szállt a tanárral, szerinte a „horthysta különítményesek gyilkolászásaival, a siófoki vörös istállóval kezdődött a hétköznapi fasizmus”, még Himmler is innen vette a példát a koncentrációs táborokhoz. Szóváltás kezdődött erre a közönségben hogy szalma, vagy priccs volt-e az auschwitzi barakkokban, hogy az amerikaiak is az auschwitzi barakkokhoz hasonlóban „szállásolták-e el” a japán hadifoglyokat, hogy újnácik zarándokhelye lett-e a kereki fa Horthy vagy sem.
Németh Zsolt romaelnök azzal zárt: – Lám, most is kiderült, milyen megosztó Horthy személye. Ennek megfelelő felelősségteljes döntést várunk a képviselő-testület tagjaitól, akik közül sajnos most csak ketten (a jobbikos Orbánné Wald Marianna és az MSZP-s Völgyi Lajos) jöttek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!