Közélet

2015.09.05. 17:54

A völgyhídig ment a kisvonat Kőröshegyen

Falunéző kisvonattal vitték a jobbára aprónépet a faluháztól a nyolc esztendeje átadott völgyhídig – az utóbbi időben Híd a Balatonra elnevezésű fesztivállá avanzsált a kőröshegyi falunap, melyen idén sem maradt el a süteménysütő verseny lapunk hajdani étteremkritikusáról, özvegy Zimbabwei Kálmánnéról elnevezve.

Fónai Imre

Abból az apropóból, hogy huszonöt éves Kőröshegy testvértelepülési kapcsolata az erdélyi Sóváraddal, a völgyhídjáról híressé lett község történetéből is kiállítást rendeztek be, amiből nemcsak az tudható, hogy már 1619-ben református lelkésze és rektora volt Kőröshegynek, hanem az is, hogy a ferencesek már 1460 körül templomot építettek.„Tekintetes Hutter testvérek malmából” egy számla 1935-ből, fizetési ív 1871-es keltezéssel, „Pap Péter és Pap Márton megváltott szőlőbirtoka után járó tartozásról”, egy album osztályképekkel, melyet hálás tanítványai ajándékoztak 1906-ban Bodor Sándornak ötvenéves tanítói jubileumán – néhány féltve őrzött dokumentum a tárlatról.

Nagy divatja volt a színjátszásnak az ötvenes években, eljátszották A Néma leventét, de még a Hófehérkét is (betanította Ezer József tanár úr), még korábbról, 1944-ből őrzött meg valaki egy meghívót, mely a kőröshegyi református leánykör estjére invitált, akik is a Csicsónénak három leánya című népszínművet adták elő.

Szombaton Kozma Sándorra, Magyarország 1825-ben, Kőröshegyen született első államügyészére is emlékeztek, a hagyományos süteménysütő versenyt pedig idén Varga Istvánné nyerte, Londoni szelet névre keresztelt habos-diós-lekváros édességével.

Címkék#Kőröshegy
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!