Közélet

2015.09.28. 14:33

Áll és mér: át sem adták a fix traffikat, már rettegnek az autósok

Feltűntek megyénkben a korábban már beharangozott fix telepítésű sebességmérők, több olvasónk is jelezte, hogy találkoztak velük. Egy fiatal hölgy meg is ijedt, hogy nagyobb összegű bírságra számíthat, mert úgy érezte, hogy belefutott egy ilyen sebességmérésbe a 61-es úton Kaposvárról Dombóvár irányába autózva.

K.G.

Még tavasszal közölte az ORFK, hogy rögzített és mobil traffipaxokat állítanak hadrendbe az utakon. A köznyelv csodakamerának nevezte el a készülékeket, és azonnal rettegni kezdtek az autósok, mert új sebességmérők a gyorshajtáson kívül más szabálytalanságokat is észlelnek. A kihangosító nélküli mobiltelefonálás, a záróvonal átlépés, a biztonsági öv be nem kapcsolása, a tilos jelzésen áthaladás – jelzőslámpáknál és vasúti átjáróban is – , a kötelező haladási irány megszegése, a tiltott behajtás, a leálló és buszsávok jogosulatlan használata mind szerepelhet majd a képeken. A rendszámfelismerő azokat is lebuktatja, akiknek lejárt a műszakija, vagy nem fizették be a kötelező felelősségbiztosítást.Márciusban Somogyba hoztak nyolc mobil sebességmérőt az országban beüzemelt 160-ból. A rögzített helyű traffipaxokról akkor még nem lehetet tudni mást, csak azt, hogy az akkori hírek szerint az országban 365 fixen rögzített Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont lesz. Ezek elosztásáról később születik döntés, hangoztatták az illetékesek. Áprilisban az interneten keringeni kezdett egy lista, ahol egy táblázatban megjelölték a fix telepítésű sebességmérők helyét, bár hozzátették, hogy a lista nem teljes, így bővülhet is.

Ezek szerint Somogyba hat fix traffipax jutott: Balatonfenyves külterületén a 7-es út mellett, Balatonföldvár belterületén a 7-es út mellett, Siófok belterületén a Kandó Kálmán utca 11-es számú ház előtt, Ságvár belterületén a Fő utca 89-es számú ház előtt, Visz belterületén a 67-es út mellett, valamint Kaposváron, a Füredi út 74-es számú ház előtt a 67-es úton. Ezek után megkérdeztük a rendőrséget a lista hitelességéről, az ORFK sajtóügyeletétől akkor azt a választ kaptuk, hogy a weboldalakon megjelenteket nem kívánják kommentálni, mert a Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok telepítési helyeinek kijelölése még nem zárult le. A rendőrség a fix sebességmérők bevezetését megelőzően, ahogy ezt a mobil eszközök esetében is tette, tájékoztatni fogja az állampolgárokat, ígérték. Korábban már kiderült, hogy a komplex ellenőrző rendszerre több mint 15 milliárdot költenek, ebből a fix kamerák költsége mintegy nyolcmilliárd forintot tesz ki.

Megkerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát, és az után érdeklődtünk vajon szeptember végére felálltak-e már a fix traffipaxok megyében, amelyeket az év második felére ígértek. Válaszukból kiderült, hogy építés alatt állnak a készülékek, de már most nagy a visszatartó erejük, mert a közlekedők nem tudják, hogy működnek-e. A műszaki átadásuk még nem történt meg, mert még meg kell vizsgálni, hogy minden szempontból tökéletesen üzemelnek-e. A fix telepítésű sebességmérőket az év végéig át kell adni, ha ez megtörténik, a rendőrség a police.hu honlapon tájékoztatást ad majd arról, hogy pontosan hol állítják fel a sebességmérőket.


Bevételt hoz a traffipax

A traffipaxok bevételt is termelnek: a közigazgatási és szabálysértési bírságok összege országosan megközelítette a 20 milliárd forintot 2012-ben, és a gyorshajtóktól szedték be a legtöbbet. A tervek szerint a Komplex Ellenőrzési pontok felállításával az autópályákon húsz kilométerenként lehet ellenőrzés. A rögzített helyű kamerák több forgalmi sávot is láthatnak majd, egy részüket közlekedési lámpákhoz telepítik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!