Közélet

2015.09.06. 11:14

Balatoni komp: csak időt nyerünk, autóval minden útvonalon olcsóbb

Ha Szántódról Tihanyba nem komppal, hanem a Balatont körbeautózva jutunk el, időt ugyan nem, de pénzt akkor is spórolunk – számolta ki Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztője. Végkövetkeztetése: nincs két olyan település, melyek között a jelenlegi árakkal olcsóbb lenne az út kompot használva, mintha autónkkal megkerülnénk a tavat.

Fónai Imre

Az esetek jelentős részében spórolás helyett több ezres pluszkiadást jelent a vízre szállás. Vagyis a tízperces menetidő a legvonzóbb a balatoni kompban, mely a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) eredményességének az egyik záloga.Ahogyan néhány napja lapunk is megírta: a főszezon végéig a tavalyi számokhoz képest néhány százalékkal növelte forgalmát a komp.
A Bahart januártól érvényes díjszabása szerint egy személyt 600 forintért, egy személygépkocsit 1700 forintért visznek át. Ennek megfelelően egy átlagosnak mondható fuvardíj (vagyis ha két személy utazik az autóban) 2900 forintba kerül. Harminc forintos kilométerenkénti autóköltséggel számolva 2900 forintból 97 kilométert tudnánk autózni.

Győrffy Árpád táblázatba foglalta: mennyi utat spórolunk meg az egyes parti települések között járva, ha utunkat balatoni átkeléssel rövidítjük. Tihany és Szántód között 67 kilométer az útrövidítés komppal (Földvártól Akaliig 64, Zamárdiból Szigligetre tartva 62), természetesen időben sokkal több a nyereség, ami nem meglepő, annál inkább az, hogy a pénztárca szempontjából egyik rövidítés sem éri meg.

A Bahart a hajózás élményéről és a jelentős időmegtakarításról

„A komp vagy személyutó közötti választás olyan összetett kérdés és döntés, amely nem szűkíthető le csupán egyetlen tényezőre, az utazás költségére” – reagált a Balatontipp.hu cikkére a Balatoni Hajózási Zrt. Szerintük figyelembe kell venni, hogy a komp használatával nagyon jelentős időmegtakarítás érhető el, csökken a környezet terhelése és a hajózás élménye sem elhanyagolható. „A tervezhetőséget és gyorsaságot – írja a Bahart – biztosítja, hogy a nyári időszakban a kompok folyamatosan közlekednek, máskor menetrend szerint”.

A társaság szerint a költségek összehasonlítását nem lehet egy mintapéldára (két felnőtt utas) szűkíteni, figyelembe kell venni azt is, hogy például ingyenesen utaznak a hat év alatti gyermekek és a 65 év felettiek, féláron a diákok, 90 százalékos kedvezménnyel a nagycsaládosok (három, vagy több gyermekkel) és bérletet is lehet már váltani a balatoni kompra. A Balatoni Hajózási Zrt. válasza hangsúlyozza: az utasok növekvő száma egyértelmű visszajelzés, ami indokolja a kompközlekedés további fejlesztését.

A társaság szerint a költségek összehasonlítását nem lehet egy mintapéldára (két felnőtt utas) szűkíteni, figyelembe kell venni azt is, hogy például ingyenesen utaznak a hat év alatti gyermekek és a 65 év felettiek, féláron a diákok, 90 százalékos kedvezménnyel a nagycsaládosok (három, vagy több gyermekkel) és bérletet is lehet már váltani a balatoni kompra. A Balatoni Hajózási Zrt. válasza hangsúlyozza: az utasok növekvő száma egyértelmű visszajelzés, ami indokolja a kompközlekedés további fejlesztését. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!