Közélet

2015.09.07. 15:49

Célok és feladatok a tanévnyitón

Nemcsak ünnepeltek a balatonkiliti és ságvári református egyházközségben, hanem célt és feladatot tűztek ki maguk elé a tanévnyitó istentiszteleten.

Gamos A.

Ezt szolgálja a ságvári istenháza bejárata fölötti felirat: „Itten szent tudománt erkölcsi tökélire vivöt lelsz”.  Ezt szolgálta mindkét helyen Bozsoki-Sólyom János prédikátor igehirdetése. Arról szólt, hogy amikor életünkre sötétség borul, ott kell lennie szívünkben a hitnek, amely erőt ad, világít, akár az örök mécses lángja. És ott van velünk Jézus is, aki bátorít... Mindenkit meg kell ajándékozni Krisztus világosságával, amely ott tündöklik az Egyház arcán. – Ne engedjétek, hogy ahol vagytok, illetve tanultok kihűlt világot tapasztaljanak az emberek! – figyelmeztetett. – Hiszen az Istenből táplálkozó szeretet ledönti az igazi életet gátló falakat.



Elkezdődik a tanítás, a tanulás, a nevelés, a család, az iskola és a Szentlélek egységében. Erre mutattak rá a liturgiában közreműködő hittanosok, pedagógusok többek közt zeneszámokkal, az új tanévet köszöntő verssel, olvasmánnyal, énekekkel. A kiliti templomban az óvodás korú Viola Rebeka keretimákat mondott, de más fohászt is édesanyja segítségével. A lelkész elmondta: Kilitiben 20-an iratkoztak be a református hit- és erkölcstanra, a fakultatív hittanra pedig tíz diák jár majd.

Evangélikusok hálaadása

Újjávarázsolt templomukban dicsérték az Urat, hirdették az ő nagy dolgait. Örömünnep volt a csaknem 400 lelkes evangélikus gyülekezetben; a hívek hálát adtak Istennek, hogy kívül-belül megszépült az 1843-ban emelt hajlékuk. Szemerei János püspök hirdette az igét az ünnepi istentiszteleten, az ehhez kapcsolódó közgyűlésen Sikter János, helybeli lelkipásztor beszámolt arról, hogy a felújítás munkálatai mintegy 24,5 millió forintba kerültek. Ebből 11 milliót pályázatokon nyertek, 8 millió 700 ezer egyházi támogatásokból, míg hárommillió a gyülekezeti tagok és a gyülekezetből elszármazottak adományaiból jött össze. A költségek többi részét miniszteri keretből fedezték, melynek nagyobb hányadát a lelkészlakás rendbetételére fordították.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Evangélikusok hálaadása
[/caption]
Többek közt kívül-belül festették az Úr házát, az oltárteret parkettázták s új kerítéssel látták el, készült „akadálymentes” járda, napelemes kandelábert is elhelyeztek. Az ünnepi alkalmon a rákospalotai testvérgyülekezetet 30 tagú küldöttség képviselte, köszöntésüket Ponicsán Erzsébet lelkész adta át. Szemerei János egyházkerületi emlékérmet nyújtott át Sikter Jánosnak és Sikterné Csizmadia Ágnesnek, megköszönve több mint 20 éves hűséges szolgálatukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!