Közélet

2015.09.19. 14:54

Ezer liter lecsó fogyott a bőszénfai főzőkavalkádon

Sült fürjjel is készítettek lecsót a bőszénfai Zselici Tüzeslecsó Főzőkavalkádon, de összességében a hagyományos, hétköznapi ízek domináltak. A település neve mára összeforrt a lecsóéval, pedig korábban nem volt hagyományos helyi étel.

K. G.

Nyitrai István polgármester találta ki, hogy egy költségkímélő, ugyanakkor a szeptemberi időponthoz köthető eledellel rukkoljanak elő. Ezért esett a választás erre az egyszerű, de minden igényt kielégítő ételre. Az első lecsófesztivál óta 15 év telt el, és az idén már ezer liternyi lecsó rotyogott a bográcsokban, és több száz kiló paradicsom, paprika és vöröshagyma fogyott. 44 csapat nevezett az ország minden tájáról. A település befogadta a több száz vendéget és rendezvényt, ami most a falunapot is pótolja, mert még 1991-ben, amikor a második világháború bőszénfai áldozatainak állítottak emlékművet, az avatáskor megfogadták: mindig tartanak majd falunapot, elsők között az országban.Az összefogást most a lecsófőzési tudomány testesíti meg, ebből pedig bőven akadt, hiszen kolbászos-, szalonnás-,  erdei gombás-, és vadhúsos remekek születtek a kondérban, és a mangalicahúsos és sonkás lecsó után is megnyalták az ujjaikat az ínyencek.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Rengetegen voltak a bőszénfai gasztrofesztiválon
[/caption]

A pécsi csapat nagy húsdarabokkal tűzdelt lecsót ütött össze roma módra, a Hamutiprók nevű tűzoltó gárda pedig különleges szárnyashúst aprított a bográcsba, de tarhonyás és rizses lecsóban sem volt hiány. A csapatok nagyon lelkesek voltak, tűzifával is segítettek egymást.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Mi is kitettünk magunkért
[/caption]

A Somogyi Hírlap csapata is indult, a mi mottónk az volt, hogy csak balra keverjük a lecsót, nehogy leégjen. Házi mangalica szalonna és zsír mellett vadkolbászt használtunk hozzá, mert a jó lecsó titka az alapanyagban rejlik a hozzáértők szerint. Az ezer liter lecsó már délutánra erősen fogyatkozott, annyira ízlett a vendégeknek, krumplis pogácsát és zsíros kenyeret osztottak hozzá. A kóstolók egy jótékonysági akció keretében a helyi óvoda játékvásárlását is támogatták.

Címkék#Bőszénfa
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!