Közélet

2015.09.11. 13:52

Gáncsok közt lavíroznak a cigány kisebbségi önkormányzatok

Bogdán Sándor, a megyei Minoritas Egyesület elnöke szerint olykor gáncsokat vetnek a cigány kisebbségi önkormányzatok elé, dezinformálják őket, ezért nehezen képviselik a cigányság érdekét. Összefogásra és munkahelyteremtésre van a legnagyobb szükség, az ősszel új programokat akarnak indítani.

Harsányi Miklós

Kaposváron pénteken rendezett tanácskozást a Minoritas. Bogdán Sándor azt mondta: Somogyban 92 cigány kisebbségi önkormányzat működik, a Minoritas 75 somogyi településen van jelen.
– Célunk, hogy  a kisebbségi önkormányzatok képviselői tisztában legyenek kötelességeikkel, jogaikkal – hangsúlyozta. – Szerintem nincsenek könnyű helyzetben azok, akik ezt a feladatot ellátják. Nem lehet mindenki megelégedésére dolgozni, ráadásul – tisztelet a kivételnek – gyakran nehéz helyzet elé állítják a cigány kisebbségi önkormányzatokat a településeken. A roma közösség egy része azt rója fel, hogy miért nem tudják elintézni azokat a kéréseket, amelyek révén javulhatnának életkörülmények. A másik támadás a helyi önkormányzatok részéről érik a kisebbségi önkormányzatokat, mondván, miért nem oldják meg egymás között, hatékonyabban a cigánysággal kapcsolatos gondokat.Bogdán szerint probléma, hogy a kisebbségi önkormányzatok anyagi támogatása alacsony, ezért új pályázatok kiírását sürgetik. A legégetőbb nehézség azonban a magas munkanélküliség. A közmunka program helyett valódi értékteremtő feladatokat kellene adni a jórészt alacsony iskolai végzettségű embereknek.

– Annak szerintem nincs túl nagy értelme, hogy az árokpartot 50-szer lekaszálják a közmunkások – mondta. – Sok más lehetőség is beszűkült: magánterületen csak engedéllyel lehet gyógynövényt szedni, a fémgyűjtést is erősen bekorlátozták. A fiatalok, akik tehetik, külföldön próbálnak szerencsét: Németországba, Ausztriába vagy Angliába mennek, többnyire mosogatnak, takarítanak vagy építkezésen dolgoznak. Mi azonban országos, illetve helyben olyan szövetkezet létrehozását akarjuk, amely a helyi adottságokra alapozva minél több embernek nyújt megélhetési lehetőséget.

Bogdán Sándor
a korábbi országos botrányokat nem kívánta kommentálni, sárdobálás, személyeskedés helyett a jövőre összpontosítanak. Hegedűs István, az országos roma önkormányzat elnöke hangsúlyozta: országszerte hasonlóak a gondok, mint Somogyban, ezek közül is kiemelkedik a foglalkoztatás és a lakhatási körülményekhez kötődő nehézségek. Kiemelte: fel akarják gyorsítani azokat a folyamatokat, amelyek a munkahelyteremtést, integrációt segítik elő. A kormányzat képviselőin kívül a gazdasági élet döntéshozóit is megkeresik, így a kkv-cégek vezetői mellett multikkal is tárgyalnak annak érdekében, hogy megkönnyítsék a romák munkába elhelyezkedését. Az országos önkormányzat szorosan együttműködik a helyi, így a somogyi szervezetekkel is.
– Somogyban például a mezőgazdaság jelenthet megoldást, máshol az építőipar vagy könnyűipar adhat munkát – emelte ki. – Már szeptemberben elszeretnénk indítani az új programokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!