Közélet

2015.09.14. 11:32

Gyűjtők öröme – tíz fillér százezerért

Jön az új, turultalanított ötven forintos, a somogyi numizmatikusok azonban nem a forgalomba kerülő, hanem a verdefényű, limitált számú érméket várják.

Vas András

Dörzsölhetik kezeiket a somogyi éremgyűjtők: jön az új ötvenforintos, melynek tematikus oldalán kettős csomó váltja a kerecsensólymot, vagyis a turult. A új érme kétmillió példányban kerül forgalomba, s a megújult külsővel a Magyar Nemzeti Bank – a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére – a nemzeti és a történelmi emlékhelyeket szeretné népszerűsíteni.– Ettől persze még nem nő meg a régi ötvenforintos érme értéke – magyarázta Hencz János, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének kaposvári titkára. – Viszont az újból lesz limitált, díszcsomagolású kiadása is 950 forintért, s ezt vélhetően beszerzi majd a hazai numizmatikusok többsége.
Az éremgyűjtők között ugyanis mindig az első kiadású a legértékesebb, nem véletlen, hogy az 1946 óta létező forintból is a kibocsátás évében készültek a legdrágábbak. Egy 69 évvel ezelőtti bankfriss, hajlítatlan tízforintos – az a bizonyos zöld színű, Petőfi-portrés –, vagy éppen egy ugyanilyen, csak 1948-as húszas – kékesszürke, Dózsával – 100–120 ezer forintért cserél ma gazdát. Már, ha akad belőle a piacon.

– A papír tízes és húszas viszonylag rövid ideig volt forgalomban – folytatta Hencz János –, ráadásul a forintot az alapja minden magyar gyűjteménynek, a hazai numizmatikusok kilencven százaléka keresi. Persze jellemzően az első sorozatokat, illetve a gyári hibásakat. Egy félrevert tízfilléres is érhet így 12 ezer forintot is. A gyűjtők – Kaposváron 46-an tagjai az egyesületnek, Somogyban több mint százan, emellett sokan amúgy „amatőrként” foglalkoznak az érmékkel – emellett a pénzverde által évente kiadott emlékveretekre esküsznek, a jobban sikerültebbek, illetve kisebb darabszámúak akár néhány év alatt is meghozhatják a befektetett érték három-tízszeresét. Egy eredendően 500 forint névértékű Rubik-kocka emlékérem ma 4500-600 forintot, a háromezer forintos kibocsátású, hologramos Gábor Dénes pedig 12-14 ezret ér.

Emellett egy valamire való honi éremgyűjtő megpróbálja megszerezni a létező összes forintcímlet sorozatát, vagyis a kibocsátás évétől napjainkig évente egy-egy példányt szeret magáénak tudni. Ami viszont nem kis befektetést jelent, ugyanis az 1969–89 közötti időszakból egy-egy darab 900-1000 forintba kerül, a 89 utániak 4500-5000 forintot érnek, a forint első 23 évének mementóiért pedig akár tízezret is le kell tenni az asztalra. És nem kevés címletről van szó, hiszen fillérből ott volt a (lyukas) kettes, tízes, húszas és ötvenes, forintból pedig az egyes, kettes, ötös, tízes, húszas, ötvenes, százas, ötszázas, ezres, ötezres, később pedig a kétszázas, tíz- és húszezres. Alsó hangon is legalább három-négymillió forint, s nem kevés idő, mire mindet beszerzi az ember, arról nem is beszélve, hogy csak egyforintosból hatféle készült a kibocsátástól a bevonásig.
– Ez az alap – jegyezte meg Hencz János –, emellett aztán mindenkinek van egy vagy több kedvenc történelmi korszaka, ahonnét gyűjt: akadnak, akik római pénzeket, mások középkori európait vagy éppen hazait, Árpád-korit. Közös pont viszont, hogy mindenki várja a limitált új ötven forintost.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!