Közélet

2015.09.18. 15:36

Haltenyésztésből koktélparadicsom a termesztő házban

A termesztő ház foglalkoztatási lehetőséget biztosít öt autista, hat megváltozott munkaképességű embernek és három segítő számára.

Márkus Kata

A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete sokadik, pontosan tizenkilencedik intézményét adták át pénteken az Egyenesi úton. A Napsugár Aquapóniás és Szociális Központ mégis sok szempontból egyedülálló, ahogy Szekeres Pál, az EMMI fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásért felelős miniszteri biztosa a megnyitón fogalmazott: egy menő hely. – Menő hely, mert olyan innovatív technológiákat alkalmaznak itt, ami sokak számára, így nekem is ismeretlen – mondta Szekeres Pál –, pedig annyira kézenfekvő, hogy nem is értem, miért nem így működik a világ.Az aquapóniás központban az energiatakarékos, számítógépes rendszer által vezérelt technológiával működő, kerti hulladék komposztálását végző komposzt kazánnal fűtött passzív házban komplex biológiai folyamattal előállított zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint haltenyésztés valósul meg egész évben. A halak és a növények szimbiózisban élnek egymással, a keletkező salakanyagot a növények hasznosítják. Ezzel egy időben a granulátum szűrőhatását kihasználva a víz megtisztulva kerül vissza a haltartályokba. Tilápia halakat tenyésztenek, s vegyszermentes módon most éppen koktélparadicsomot, virágokat nevelnek a passzív házban. A termesztő ház foglalkoztatási lehetőséget biztosít öt autista, hat megváltozott munkaképességű embernek és három segítő számára.

– Mi fogyatékos emberek arra vágyunk, hogy csak olyan problémáink legyenek, mint a többi embernek, ne a fogyatékosságunkkal szembesüljünk, egy kicsit „menők” lehessünk, olyan, mint ez a ház – mondta köszöntőjében Szekeres Pál. – E beruházás legfontosabb üzenete, hogy együtt vannak ép és fogyatékos emberek, s közösen tudunk örülni valami olyannak, amit közösen tudtunk alkotni.

Újabb lépcsőhöz érkezett a mozgáskorlátozottak megyei egyesülete – mondta a megnyitón Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. – Két innovatív dolgot kezdtünk el: egy pályázati lehetőséget kihasználva létrehoztunk egy olyan szociális és rehabilitációs központot, ahol Somogyban egyedülálló módon autista felnőttek foglalkoztatását is végzik. A másik innováció, hogy itt olyan új technológiát valósítunk meg, ami beleillik a város környezettudatos programjába, hiszen halak és növények szimbiózisából állítunk elő terméket. Mindezt 48 milliós pályázati forrásból, amihez a megyei egyesület 30 milliós önerőt tett hozzá úgy, hogy egy teljesen romos épületet újított föl és bővített.

Hegedüs Lajos – semmiképpen sem ünneprontásnak szánva –, de segítséget is kért a megnyitón. Ugyanis az egyesület bár kért, nem kapott támogatást a 11 ember foglalkoztatásához. – Ezért saját forrásból vagyunk kénytelenek foglalkoztatni a dolgozókat – mondta –, ami óriási teher számunkra. Kérjük tehát minden olyan támogató segítségét, aki tehet a jó ügy érdekében, ugyanis vállaljuk, hogy minden egyebet kitermelünk a működéshez.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!