Közélet

2015.09.15. 05:19

Hitelből ment az iskolakezdés: százezrekbe fájt az ingyenes oktatás

Egy átlagos gyerek iskolai, illetve iskolával kapcsolatos költségei havi 17 ezer forintba kerülnek. Legalábbis egy szakértő szerint, aki az egyik hazai bank pénzügyi vetélkedője kapcsán számolta ki, mennyi pluszköltséget jelent egy gyermek a tanév során családjának.

Vas András

Az összeg már első hallásra is alacsonynak tűnik, éppen ezért utánanéztünk, mekkora járulékos költségekbe verheti magát egy szülő az elvileg ingyenes oktatással kapcsolatos kiadások miatt. Menza – adott esetben tízóraival és uzsonnával súlyosbítva –, különórák, sport, zeneiskola, kirándulások, osztálypénz, ajándékok a tanároknak – mind-mind egy-egy súlyos ezresekben mérhető tétel, melyek összeadódva sok tízezer forintos pluszkiadást jelentenek.Kaposváron az ebédért normál – vagyis nem valamilyen kedvezmény esetén – havi 7-8,5 ezer forintot kell fizetni, a napi háromszori iskolai étkezés pedig nagyjából tízezer forintba kerül egy gyerek után. Ha a szülő előbbit választja, vagyis a tízórait és az uzsonnát maga csomagolja, vagy pénzt ad csemetéjének, ennél csak drágábban jöhet ki.
– Két gyerekünk jár iskolába, mindegyiküknek ötszáz forintot adunk naponta, ebből reményeink szerint ásványvizet, kakaót, péksüteményt vesznek maguknak – mondta Kőszegi Tamás, aki erőteljesen meglepődött a szakértő által kiszámolt 17 ezer forintos havi átlagköltségen. – Ez önmagában 21-23 ezer forint havonta, emellett mindkét fiú sportol és nyelvórára is járnak.

Ami újabb jelentős összeg, hiszen a Kaposvári Sportiskolában egy-egy szakosztály havi tagdíja négyezer forint, kivéve a jégkorongét, ahol hatezerért járhatnak edzésre a gyerekek. Az összegek amúgy erősen kedvezményesek, hiszen reális áron számolva egy ifjú hokistára úgy 20-25 ezer forint esne, ha minden rá eső költséget kiszámláznának. Persze nemcsak a városi szakosztályokba lehet elvinni a gyerekeket, s az egyes sportklubokban ennél általában többet kell fizetni, nem ritkán a dupláját. Persze akadnak olcsóbb helyek is: az ifjú bokszpalánták havi 3500 forintért járhatnak edzésre, a röplabda-akadémián négyezer a tagdíj egy hónapra.

A különtanároknál is komoly a szórás, nyelvórákat tudomásunk szerint 1800-5000 forint adnak a tanárok, előbbi persze csak 45 perces foglalkozást jelent, utóbbi viszont egy teljes órát anyanyelvi oktatóval – a megyeszékhely árai országos viszonylatban alacsonyak, gazdagabb településeken az idegen nyelvű tanár a kaposvári tarifa dupláját is elkéri hatvan minutumért. A nyelvtanulásnál olcsóbb, ha egy gyerek korrepetálásra kényszerül egy-egy tantárgyból, vagy éppen középiskolásként a felvételijére készülve vesz különórákat: átlagosan 1500-2500 forintért foglalkoznak vele a szaktanárok, az árak persze szintén különböző időintervallumra érvényesek.

– A kislányom hetedikes, s szeretnénk, ha a gimnáziumra meglenne a középfokú nyelvvizsgája, így hetente háromszor jár különangolra – állította Csepeli Zsuzsanna. – Kétezer-ötszáz forintot fizetünk 60 percért, vagyis egy hónapban nagyjából 30 ezer csak a nyelvórája. Emellett jár zeneiskolába is, eddig, úgy emlékszem, kilencezer forintot kellett fizetni félévente.
Ami havi lebontásban 1800 forint, ám a család így is bőven túllépte a 17 ezres átlagot. Másik gyermekük sem sokkal olcsóbb: neki már van nyelvvizsgája, ám a harmadikos gimnazista fiú orvosira készül, így biológiából és kémiából is különórákat vesz, ami hetente ötezer forinttal terheli meg a családi büdzsét. Emellett úszik is, vagyis néhány ezressel a sport is feljebb tolja azt a bizonyos lécet.

– Mindent egybevetve, vagyis az ebédet is ideszámolva alsó hangon is legalább hetvenezer forintra jönnek ki az iskolával kapcsolatos költségeink – számolt gyorsan fejben Csepeli Zsuzsanna. – Vagyis 35 ezer fejenként.
Ennyit persze sokan képtelenek áldozni gyermekeikre, sok családnak még a kötelező hozzájárulások kigazdálkodása is komoly probléma. Hivatalosan persze sehol sem létezik osztálypénz, ám forrásaink havi 500-1000 forintos osztálykassza-befizetésekről beszéltek. Ami jó esetben fedezi az osztálykirándulások költségét, ám egy kétnapos, vagyis ott alvós túránál általában még négy-ötezerrel ki kell pótolniuk a szülőknek a tanév során becsengetett summát, s legalább három-ötezer forintnyi „hirtelen felmerülő” költség is adódik a legtöbb helyen a tanév során. Vagyis az a bizonyos 17 ezer forint inkább húszezer még a legszerényebb számolás esetén is. Ami éves szinten minimum kétszázezer, azaz egy kétgyerekes család még örülhet, ha megússza félmillióból a tanév során...


Beiskolázás hitelből

Igencsak megterhelte a családok költségvetését a tanévkezdés – írta testvérlapunk, a Világgazdaság –, jelentősen megugrott ugyanis a kereslet a fogyasztási, illetve folyószámla hitelek iránt. Az MKB Banknál májushoz képest a folyószámla hitelek összege megduplázódott, a személyi kölcsönöké pedig negyven százalékkal nőtt. A CIB Banknál utóbbiak iránt nőtt meg jobban az érdeklődés, ahogyan OTP Banknál is, ahol a hitelkártyák forgalma is emelkedett. A Providentnél – saját felmérésük alapján – a szülők 45 százaléka több mint ötvenezer forintot költött gyermeke beiskolázására, 15-15 százalékuk pedig 40-50 ezer, illetve 30-40 ezer forint közötti összeget.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!