Közélet

2015.09.28. 08:45

Hol van a pénz? Újabb visszásságokat tártak fel a roma önkormányzatnál

– Ha történtek visszásságok, felszínre kell kerülniük, s ha valaki vétkezett, bűnhődnie kell – mondta lapunk megkeresésére néhány hónapja Berényi László, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnökhelyettese, jelenlegi képviselője, amikor kiderült, komoly visszaélések történhettek számos ORÖ-program esetében, leginkább a Híd a munka világába projektnél.

Vas András

Az ötmilliárd forintos programmal kapcsolatban sokszázmilliós, egyesek szerint milliárdos elszámolási problémák adódtak, s költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás is indult.
Utóbbi még nem zárult le, nem úgy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata, mely szintén súlyos hiányosságokra bukkant: nem vezettek nyilvántartást az állami támogatásokról, nem készítettek róluk beszámolót, s a korábbi ellenőrzések során tett számvevőszéki javaslatok nagy részét sem hajtották végre. Berényi László szerint viszont messze nem olyan vészes a helyzet, mint az a jelentésből következne.– Tény, bizonyos beszámolókat nem tartott meg az ORÖ – magyarázta –, de azt az ÁSZ sem vitatta, hogy ettől még léteztek és működtek a programok.
Más romavezetők viszont állítják, még a kirakatprojektből, a 2013 novemberében indult, s az idén július közepén zárult Híd a munka világába programból is igencsak kevés valósult meg. A megyei cigányvezetők szerint például Somogyban ugyan kiépült a mentorhálózat, ám valós pályázati pénz nem érkezett, s így érdemi munkáról sem lehetett beszélni, mások 11-12 millióról tudnak, ami lecsöpögött ugyan a megyébe, de ebből nem lehetett megfelelni a projekt céljainak.

Mindezek alapján érthető, hogy az ÁSZ-jelentés szerint az ORÖ pénzügyi és vagyongazdálkodása, belső kontrollrendszere csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.
– De költségvetési csalásra utaló nyomot nem találtak – állította Berényi, aki megjegyezte: nem tartja valószínűnek, hogy ezek után büntetőügy kerekedne a történetből. Rákérdeztünk, egykori elnökhelyettesként nem érzi-e magát felelősnek a történtekért. – Mivel az ORÖ-tisztségemmel egyidőben parlamenti képviselő is voltam, jobbára a szervezetek közötti kapcsolattartás volt a feladatom, illetve a nemzetiségi törvény társadalmiasítása. A pénzügyi operatív munkában nem vettem részt, ahogyan az ORÖ-képviselők sem hibáztak, nem is volt rá lehetőségük, ugyanis csak a program tartalmáról dönthettek, a pénzügyi kérdésekről a menedzsment döntött, minden területnek megvolt-megvan a gazdája, ők voltak a felelősei.

Szerinte azonban sokkal fontosabb, hogy elindultak a foglalkoztatási szövetkezetek, melyek élére hamarosan új elnököt választanak, s megfelelő partnerei lehetnek a jövőben a kormány felzárkóztatási programjának.
– Az unióban 160 ezer ilyen szövetkezet működik – mondta –, több mint ötmillió embert érnek el, s jelentős eredményeket tudnak fölmutatni a munkanélküliség csökkentésében, s sikerrel vezetik vissza az embereket a munkaerőpiacra, vagyis idehaza is komoly szükség van rájuk.
Nagyjából ez az egy, amit senki sem vitat az ORÖ-vel kapcsolatban...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!