Közélet

2015.09.03. 08:09

Horthy-emléktábla Siófokon? A roma önkormányzat filmet vetít

„Horthy Miklós innen indult nemzetmentő útjára” – áll azon az emléktáblán, amit „a kormányzó siófoki tisztelői” helyeznének el a Horthy-villaként is emlegetett Thanhoffer-villa falán. A siófoki képviselő-testület a júniusi ülésén már elkezdett erről tárgyalni, ám a döntést szeptemberre halasztották; ebben a hónapban térnek tehát vissza a táblaállításra.

Fónai Imre

– Öt éve kértük először az emléktábla elhelyezését Horthy Miklós kormányzó iránti tiszteletből, de valamilyen kifogással rendre elgáncsolták a szándékunkat – mondta a júniusi testületi ülésen szót kapó Gömbös Katalin, aki a Jobbik színeiben 2010 és 2014 között tagja volt a siófoki képviselő-testületnek. Hangsúlyozta, hogy Horthy történelmi szerepét nem a testület feladata megítélni, s arról is beszélt, hogy a hajdani kormányzó érdemeinek egyike a többpártrendszer meghonosítása. A városfejlesztési bizottság igent mondott a táblaállításra, a pénzügyi azonban azt javasolta: halasszák el a döntést. Orbánné Wald Marianna, a Jobbik jelenlegi képviselője megkérdezte, hogy pénzügyi szempontból mi a probléma a táblaállítással, de nem kapott választ. Völgyi Lajos (MSZP) a tudományos akadémia állásfoglalását idézte Horthyról, ezzel mintegy előrevetítve, hogy mi várható, ha újra a testület napirendjére kerül a téma...Úgy tudjuk, helyi pártok és civil szervezetek is „mozgolódtak” június óta az ügyben, leginkább persze azok, akik szeretnék megakadályozni az emléktábla kihelyezését. Mostanáig azonban tettekre csak a siófoki roma nemzetiségi önkormányzat szánta el magát. Németh Zsolt elnöktől tudjuk: szeptember 8-án, kedden délután négykor a könyvtárban levetítenek két rövidfilmet Horthyról, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. – Várjuk a képviselőket is, akiktől bölcs döntésre számítunk, olyanra, ami nem sérti senkinek az érdekeit, érzékenységét – mondta lapunknak Németh. – Én magam úgy gondoltam, erkölcsi kötelességem tenni valamit, összefogásra buzdítani, félretéve politikai, nemzetiségi hovatartozást. Ha ezért támadások érnek, állok elébe.

Siófok legszebb épülete lett – hangzott el a város legforgalmasabb nyári korzóján, a Petőfi sétányon álló Thanhoffer-villa korhű felújítása után, 2013 őszén. Az önkormányzat 400 millió forintot szánt az épület vendégházzá alakítására. Thanhoffer Lajos orvosprofesszor-akadémikus elsőként építette meg villáját Siófokon, 1897-ben. 1919 augusztusa és novembere között Horthy Miklós rendezte be itt siófoki főhadiszállását, később Kagyló panzióként lett ismert, majd a Kodolányi Főiskola a könyvtárát rendezte be a villában, mely napjainkban az Örökségünk, Somogyország kincse címre is érdemesnek találtatott.

Pro és kontra

+ „A lengyel emlékezet-intézet égisze alatt történelmi személyiségek ügyében is hoznak „ítéletet”, nálunk ma egy Horthy-pernek nincs esélye, mert azokat, akik ebben részt vehetnének, kibékíthetetlen ellentétek választják el egymástól” (Gellért Ádám jogász, történész kutató)
„Szembe kell menni minden olyan törekvéssel, mely Horthy Miklós rehabilitációjára irányul” (Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója)

– „A nemzet régi adósságát törleszti hős fiának, a történelem során alig volt olyan nagy vezetőnk, mint Horthy Miklós. Amit véghezvitt, az maga volt a csoda. Szent Istvánnal, IV. Bélával, Mátyással együtt emlegetjük. Isten meghallgatta kedves magyarjai sirámait, amikor a világháború és a vörösterror után új vezért adott az országnak. Nemzeti hadserege élén rendet tett”. (Molnár-Gazsó János, a Vitézi Rend főkapitánya a 2012-es kereki szoboravatón)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!