Közélet

2015.09.25. 12:55

Horthyra és a képtárra is nemet mondtak Siófokon

Több évtized alatt fölhalmozott, városi tulajdonban lévő, ám pincében porosodó festményeit tenné inkább közszemlére, újabb gyűjteményt nem fogad be – így döntött a siófoki képviselő-testület. Ugyanezen az ülésén feltehetően néhány tíz évvel „elhalasztotta” a döntést a Horthy-emléktábla fölállításáról.

Fónai Imre

Pedig a napirendi pont tárgyalásának a kezdetén még úgy tűnt, sínen van a Konok-Hetey gyűjtemény befogadása. Amint megírtuk, a hajdani könyvtárépület képtárrá alakításáról kötött megállapodást 2014 októberében az előző képviselő-testület a Konok-Hetey Alapítvánnyal (Konok Tamás Kossuth-díjas festőművésznek amúgy nincsen siófoki kötődése), s Csorba Ottó (Fidesz) a csütörtöki ülésen a pénzügyi bizottságnak azt a javaslatát ajánlotta elfogadásra, miszerint kezdődjék meg a terveztetés nettó 7,8 millió forintból, de csak akkor készüljön el a kiállítótér a becslések szerint 300 millió forintból, ha két éven belül pályázati támogatást nyer rá az önkormányzat. – Én is konok vagyok és amondó: rengeteg más helye lenne a pénznek – lepett meg sokakat véleményével Ujvári István (Fidesz). – Rendbe kéne például tennünk a kikötőt, a város szívét (a Rózsakert még gyöngykavicsos, a Sió-parti Krúdy sétány, meg a hajózás telepe hogy néz ki?), lám, Fürednek ez milyen fontos, ahhoz képest a miénk szégyen. Sóstón nincs csatorna, Törekiben már van, de az úthelyreállítás miatt tán perelnünk is kell. E közben, amint megtudtam, több mint száz darabos műalkotás-gyűjteményünk porosodik a Kálmán Imre Emlékház pincéjében és mind értékes alkotás. Csak a városháza épületének falain Szinyei, Kunffy, Szőnyi képei. Mérjük fel ezen értékeket, állítsuk ki azokat, közben a civileknek is keressünk helyet, nem feltétlenül kell civilház a város szívében, s nem kell „szovjet úttörők palotája” méretű helyiségre se gondolni.

Vita korábban azon ment a facebook-on (erről szintén beszámoltunk), hogy civilház, vagy képtár legyen-e a volt könyvtárból. Lengyel Róbert polgármester azt mondta a testületi ülésen: a civilek megérdemelnek egy székházat. Megerősítette ugyanakkor, hogy „140-150 városi tulajdonú festmény megy tönkre lassanként egy raktárban, ezeknek sincsen kiállítóhelye”. Hozzátette: érdekes, hogy a hosszú évek óta képviselő Ujvári István csak most szembesült ezzel...

Völgyi Lajos (MSZP) jónak tartotta a pénzügyi bizottság eredeti javaslatát, s megjegyezte: Siófokon a kikötőre és a képtárra egyszerre kellene hogy fussa... Gyárfás László, az üdülőtulajdonosok egyesületének elnöke hívta fel arra a figyelmet: Sóstón ugyan valóban nincs csatorna, de turistát is alig látni már a városban, egy igényes képtárral viszont talán el lehetne érni ezt is.
E közben egy helybéli magánszemély polgármesternek címzett levele járt körbe a teremben több példányban. Ebben az állt: a Konok-Hetey Alapítvánnyal tervezett megállapodás több ponton is jogszabálysértő. Hogy ez, vagy Ujvári képviselő hozzászólása változtatta-e meg többek véleményét, nem lehetett tudni, mindenesetre 11 igennel és egy tartózkodással szavazta le a siófoki testület a Konok-féle képtárat és tette le a voksot Ujvári István javaslata mellett.


 „Ötven év, mire az akadémia állást foglal”

Amíg a Magyar Tudományos Akadémia nem foglal állást egyértelműen Horthy Miklósról, addig nem állítanak emléktáblát a hajdani kormányzónak – tíz igen és két nem vokssal döntött így a siófoki képviselő-testület. Horthy helyi tisztelői kívántak emléktáblát tenni a ma városi tulajdonban lévő Thanhoffer-villára, mely 1919-ben Horthy főhadiszállása volt. „Innen indult nemzetmentő útjára” – állt volna a táblán, pontosabban áll is, csak éppen nem kerül ki a falra. Orbánné Wald Marianna (Jobbik) attól tartott, ötven év is eltelhet, mire az akadémia állást foglal, Gyárfás László, az üdülőtulajdonosok egyesületének elnöke arra emlékeztetett: még a mohácsi vészről is most tárgyal a tudóstestület... Ujvári István e napirendnél is hallatta a hangját, megjegyezve: ő maga a Vitézi Rend tagja és nagyra is tartja Horthyt, de a rend is előbb javasolta a táblaállítást, majd ezt a véleményét – jobb a békesség alapon – utóbb visszavonta.
     

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!