Közélet

2015.09.14. 16:32

Licit, de mire? Nagyon sürgős valamiért az államnak a földeladás

Októberben már indul a licit és ma még azt se lehet tudni, hogy mely földterületeit kívánja áruba bocsátani az állam – kifogásolták lapunknak nyilatkozó somogyi gazdák. Nem értik: a döntéseket az íróasztal mellett meghozókon kívül hol vannak ilyenkor a szakemberek, a kamara és a többi szervezet, amelyik felhívhatná rá a figyelmet, hogy a földet vásárolni szándékozó gazdáknak felkészülési idő kellene, akár az állatállomány alakítására, akár a pénz előteremtésére.

Fónai Imre

Persze, nem csak a gazdák küzdenek információhiánnyal a Magosz-javaslatra nemrég bejelentett földvásárlási programról; négy helyre fordultunk kérdéseinkkel, de érdemi választ sehonnan sem kaptunk, ellenben ha földet szeretnénk vásárolni, ahhoz már kaptunk pályázati űrlapot...Ötvenezer birtoktestet hirdet meg eladásra az állam, ebből 41 ezer darab tíz hektárnál kisebb – Bitay Márton államtitkár nyilatkozta ezt a napokban több sajtóorgánumnak, márpedig ha ez tudható, akkor elvileg az is: Somogyban mely helyrajzi számú területeket lehet megvásárolni a program keretében és összesen hány hektárt érint az állami földeladás a megyében? Csupán ennyit szerettünk volna megtudni az illetékes szervektől – hiába.
– Nem értem, miért ez a sietség – fogalmazta meg sokak véleményét Kézsmárki Sándor marcali gazdálkodó, a sokat bírált Földet a gazdáknak bérletpályázat egyik somogyi nyertese; Ángyán József exállamtitkár legutóbbi, hatodik földjelentésében a Somogyban bérbe adott földterületek nagysága alapján a hetedik helyre sorolta a nyertesek toplistáján.

– Októberben indul a licit és még sehol sem lehet föllelni, hogy mely területek az érintettek? Kétszáz marhám van, én a Duna-Dráva Nemzeti Parktól bérlem a legelőt, ami a hírek szerint, nemzetiparkos terület lévén, nem szerepel majd a földvásárlási programban. Ha lesz rá lehetőségem, élnék a földvásárlással, hiszen hetven hektárnyi saját földemhez jó volna még vagy kétszáz. De már tudni kéne, hogy mennyi állattal számolhatok, mennyi pénzt kell előteremtenem, hol vannak ezek a földek, vagy például ha benne lesz a szerződésben az állam visszavásárlási joga, azt mikor és milyen áron érvényesítheti?

Kézsmárki Sándor szeretné tudni, lesz-e egyáltalán Marcali környékén eladó állami föld, „mert nekem itt vannak a marháim, nem tudom őket papíron ide-oda utaztatni”. – Az a legnagyobb baj, hogy nehéz előre tervezni – így a gazda. – Egy éve még szó sem volt erről a 180 fokos fordulatról, hogy a földbérletpályázat után egyszer csak magántulajdonba kerülnek a földek. Ez olyan gyökeres változás, amit jó volna lassabban levezényelni, de persze ha pénz kell az államnak... Aki elő tud teremteni pénzt és megfelel a feltételeknek, az biztosan venne földet, mert a tulajdon az mégsem bérlet, ami lejár... Nagyon várjuk az információkat, sajnos mi kérdezni se tudunk, múltkor is volt egy fórum, aminek a végén már csak a kérdésekre nem jutott idő...

Kivárnak a nagy földbérlők

A földbérlet-pályázatok Ángyán-féle összesítése szerinti somogyi toplistavezető, a bábonymegyeri Ágh János lapunk érdeklődésére azt felelte: korai még, hogy földvásárláson gondolkozzon, nem ismeri a részleteket. Kérdeztük az Ángyán-lista negyedik helyén álló somogyszobi Claessens Grouopot is.  – Amíg konkrét eladási feltételeket nem tudunk, nem szeretnénk a dolgok elébe menni – válaszolta Claessens Peter, a Claessens Group ügyvezetője. – Számunkra a legfontosabb, hogy az állatok ellátásához szükséges földterület a jövőben is rendelkezésünkre álljon, hiszen hatékony állattartásról e nélkül nem beszélhetünk. Állattartás nélkül pedig az élelmiszertermelés kerülhet veszélybe.

„A termőföld a nemzet közös öröksége, megőrzése az állam kötelessége is”

 „Értesítem, hogy az Ön által feltett kérdés tekintetében egyenlőre hivatalos tájékoztatást Szervezetünk nem tud nyújtani az Ön részére” – íme, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) válasza arra, hogy mely birtoktestek lesznek eladók Somogyban. Ám hozzátették: „Mindazonáltal amennyiben 3 ha alatti földterületet kíván megvásárolni, Szervezetünkhöz hivatalos vételi kérelmet szükséges benyújtania. Jelen levelem mellékleteként csatolt dokumentumot kitöltve, aláírva, postai úton kérjük megküldeni a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet illetékes Régiójának címére”.
Köszönöm, ha földet akarok venni, jelentkezem!
De nem volt sokkal közlékenyebb a szaktárca sem: „A program részleteinek kidolgozása – így az eladással érintett földterületek körének pontosítása is – a kormány döntésének megfelelően jelenleg zajlik. Az eladásra szánt területek folyamatosan lesznek majd nyilvánosan meghirdetve minden megyében, így Somogy megyében is”.

A somogyi agrárkamara az NFA-hoz irányított bennünket. A kamarától érdeklődtünk arról is, hogy miként látják, a somogyi gazdák köréből is elsöprő igény mutatkozott-e a földek megvásárlására? Egy Magyar Hírlap-cikket citáltak válaszul, ebből kiderül, hogy a kamara egyetért a földeladással, s ebben szerepel az a mondat is, hogy „a termőföld a nemzet közös örökségét képezi, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége”. De vajon nem áll ez ellentmondásban az állami földek dobra verésével?...
A földeladást először fölvető Magosz somogyi szervezetének küldött emailünkben azt is firtattuk: hogyan látják, földéhség van a megyében? A minisztérium szerint a közelmúltban lezajlott a téma társadalmi vitája, Somogyban mi volt a vélemény az állami földek megvásárlási lehetőségéről? Tőlük még várjuk a válaszokat.

Az igazság szabaddá tesz - a szerző kommentárja

Pénz kell az államnak, néhány százmilliárdocska, amit most éppen a gazdáktól vár, nem kell hitelt fölvenni, és még szép díszes mondatokba is be lehet csomagolni – vélekedett egy somogyi gazda. Sokuknak nincs kétsége, hogy mely kör fog most (is)„birtokon belülre” kerülni, a földlicitek során. Árulkodó: Fazekas Sándor miniszter a Népszabadság kérdésére azt felelte, Mészáros Lőrinc helyben élő, lakóhelyén gazdálkodó földműves... Ángyán József hamarosan a földeladások nyerteseiből állíthat össze újabb toplistát. Ha ma ez keveseket is érdekel, kordokumentumnak jó lesz az eddigi hat földjelentése mellé, jöhet még olyan kor, mely megérti, mivégre idézi rendre a Bibliából: „Az igazság szabaddá tesz”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!