Közélet

2015.09.04. 08:09

Menzareform: a Fidesz-frakció kiáll a köles és a kuszkusz mellett

Egy vizsgálat után kiderült, hogy egyes ételek jelentős része a kukában landol a siófoki iskolákban, óvodákban, mert nem eszik meg a gyerekek.

Fónai Imre

Szeptember elsejétől kötelezi a közétkeztetőket a menzareform, ehhez képest a siófoki polgármester már reformálná a reformot – kifogásolja közleményében a siófoki Fidesz-frakció. A képviselők Lengyel Róbert siófoki polgármesternek egy júliusi levelére reagálnak ezzel, amiben azt kérte a siófoki közétkeztető cégtől: a levest helyettesítő higított gyümölcslét, a kukoricakrémlevest, a kuszkusz- és köles alapú köreteket szíveskedjenek a jövőben mellőzni az iskolai menzán, mert ezek az étkek rendre a szemétben végzik, nem eszik meg a gyerekek.A polgármester kérését mint vevői igényt fogjuk vizsgálni és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a jelzett ételek elhagyásával is biztosítsuk a táplálkozás-egészségügyi rendelet elvárásait” – válaszolta lapunk kérdésére júliusban az S-Food Gastronomy Kft. illetékese.

„Azóta sem derült ki, hogy néhány panaszos, vagy tömeges elégedetlenség miatt volt szükség arra, hogy Lengyel Róbert utasítására a hivatalban vizsgálat induljon menzaügyben – írja a Fidesz-frakció. Hozzáteszik, hogy a gyermekekkel különösen nehéz elfogadtatni az egészséges életmód alapját képező táplálkozást, ugyanakkor szerintük „közösségben gyakorta sokkal könnyebben esznek meg a gyerekek olyan ebédet, amit otthon csak piszkálnak; ezt szokták úgy emlegetni, hogy a közös étkezés csodája”. Ezért is meglepő – így a közlemény –, hogy Siófok polgármestere megpróbálja kitiltani a kuszkuszt, vagy a köles alapú köreteket az iskolai menzákról.
Lengyel Róbert vajon milyen ételeket fogyaszt? – teszi fel a kérdést a frakció, s emlékeztet rá: az intézményvezetők nagy többsége elégedett a menzakoszttal. „Több mint furcsa, hogy miközben a polgármester bizonyos egészséges ételek ellen ágál, aközben megválasztása óta azon van, hogy újabb gyorsétteremlánc nyisson egységet Siófokon” – ér véget a Fidesz-frakció közleménye.

Bőven volt előzménye a kérésének – válaszolta érdeklődésünkre Lengyel Róbert; fogadónapjain, a városban járva számos szülő kifogásolta az iskolai-óvodai menzakosztot, a vizsgálatot pedig az után rendelte el, hogy a tavasszal egy alkalommal avas burgonyát szállítottak ebédre az oktatási intézményekbe. A hivatali vizsgálat során többek között az iskolák, óvodák vezetőinek a véleményét is bekérték a menzaebédről. – Kiderült, hogy egyes ételek jelentős része a kukában landol, mert nem eszik meg a gyerekek – így a siófoki polgármester. – A vizsgálati anyagból idézve: vizezett gyümölcslé, kukorica- és tökkrém leves, kuszkusz és köles köret, íztelen, olajtól csöpögő hal... Emlékeztetnék rá, hogy éppen az előző, fideszes városvezetés számolta föl a kiváló ételeket produkáló iskolai konyhákat és adta oda a közétkeztetés jogát tizenöt évre úgy, hogy a szerződés kizárja a rendes felmondás lehetőségét.

A városvezető hozzátette: az avas köret miatt kötbérrel sújtották a kiszállító céget. Ő maga már csak aktívan sportolóként is egészségesen táplálkozik – felelt a frakció kérdésére Lengyel és megjegyezte: ettől teljesen függetlenül munkálkodik egy gyorsétteremlánc Siófokra telepítésén. – E beruházás ötven éves álláshelyet jelent és lehet, hogy a frakció tagjai a közmunkások számának további növelésében látják városunk jövőjét, én az állandó, piaci álláshelyek teremtésében.

Köles, kuszkusz száműzve?

Kivették-e a menzai menüsorból a kölest és a kuszkuszt? – e kérdésünkre Páger Zsolt, a Hungast-csoport üzletfejlesztési igazgatója azt felelte: a polgármesternek is jelezték, hogy abban az esetben tudnak egyes ételek, ételcsoportok étlapra való tűzésétől eltekinteni, amennyiben a módosítás esetén is eleget tudnak tenni a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásoknak. Felhívták továbbá a városvezető figyelmét, hogy az étlapokat az intézmények képviselői minden esetben véleményezhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!