Közélet

2015.09.07. 11:43

Milliós bírság: sokba kerülhet, ha trükköznek a cégek

Szüret, betakarítás, szántóföldi munka: a mezőgazdasági vállalkozások esetenként idénymunkásokat alkalmaznak rövidebb ideig. Súlyos szankció fenyegeti azokat, akik feketén foglalkoztatják a dolgozókat.

Harsányi Miklós

– Léteznek olyan munkafolyamatok, amit kizárólag saját alkalmazottakkal nem lehet levezényelni – mondta Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke. – A halászatnál és a szőlészetben foglalkoztatunk idénymunkásokat, a napokban közel 40-en szedték a szőlőt.
A szakember szerint azoknál a gazdaságoknál lehet gond, ahol nincs olyan jól felkészült, tapasztalt szakember, aki az adminisztrációs előírásokat gyorsan megoldja. A zrt. minden alkalommal pontosan bejelenti valamennyi idénymunkást.Nagy György, az igali Igal Agro Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: náluk nem dolgoznak idénymunkások.
– Úgy szervezik a feladatokat, hogy a cég 14 alkalmazottja képes legyen határidőre elvégezni a teendőket – folytatta. – Összességben 980 hektáron gazdálkodunk, s 300 hektárnyi területen szolgáltatást is végzünk.

Feketemunkások, bejelentés nélküli alkalmazottak: időről időre hallani, hogy a munkaügyi szervezet és az adóhatóság razziát tart a szabálytalanul foglalkoztatott dolgozók kiszűrésére.
Tóth István, a megyei növényvédő mérnöki kamara elnökségi tagja úgy vélte: fontos, hogy a vállalkozások a jogszabályokat betartva alkalmazzák az idénymunkásokat.

Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal somogyi igazgatóságának szóvivője a Somogyi Hírlappal egyebek mellett közölte azt is: az egyszerűsített foglalkozás jelenti az egyik legjobb megoldást a nem rendszeres munkavégzésre. E foglakoztatás keretében diákok és felnőttek is alkalmazhatóak. Somogyban 2015-ben több mint 300 ezer bejelentés érkezett az adóhivatalhoz.

Az idénymunkák során a nyári és a szüreti időszakban, illetve a betakarítások időszakában egyre többen részesítik előnyben az egyszerűsített foglalkoztatást, ilyenkor ugrásszerűen megnő az alkalmi foglalkoztatottak száma.
Poszovácz Gabriella arról is beszámolt: egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkavállaló nem dolgozhat többet öt egymást követő alkalommal egy héten, egy hónapban 15 napnál, s egy évben 90 napnál, turisztikai, mezőgazdasági munka esetén 120 napnál. A munkáltató a munkavégzés megkezdése előtt köteles az alkalmazottat bejelenteni, erre többféle lehetőség is van. Elektronikusan az adóhatóság részére, de telefonon is történhet a bejelentés, s az adózónak lehetősége van, hogy ingyenes mobilalkalmazás segítségével teljesítse bejelentési kötelezettségét.

A munkáltatónak nem csak bejelentési kötelezettségét kell teljesíteni, hanem a bejelentett alkalmazott után a bejelentést következő hónap 12-ig a közterheket is meg kell fizetnie.
– A NAV egész évben folyamatosan ellenőrzi az alkalmazottak bejelentését – hívta fel a figyelmet a szóvivő. – Az adózó akár egymillió forint mulasztási bírsággal sújtható, amennyiben be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat.
A mulasztási bírság mellett a bejelentési kötelezettséget nem teljesítő adózók adatait a NAV honlapján közzéteszi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!