Közélet

2015.09.24. 08:00

Mindennap tesi: hiába a teremgondok, a gyerekek megszerették

Az általános iskolákban három éve bevezetett, felmenő rendszerű mindennapos testnevelés – az első, az ötödik és a kilencedik osztályosok kezdték – az idei tanévben jutott el oda, hogy ma már valóban minden nap van tesi óra.

Fenyő Gábor

– Bebizonyosodott, hogy teljes létjogosultsága van a mindennapos testnevelésnek; a tanulók szeretik – mondta Sziget András, a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola igazgató-helyettese és egyben testnevelő-tanára. – Roppant hasznos, amelyből a többi tanár is profitálhat, lévén a mozgásnak köszönhetően nemcsak testben, hanem fejben is felfrissülnek a gyermekek. A kormánynak talán ez volt az eddigi legjobb döntése, amely a pedagógus társadalmat érintette.Más kérdés, hogy a feltételek nem mindenhol adottak, ám a körülményekhez képest megpróbálják minél jobban megoldani. A Berzsenyi iskolában heti szinten tizenvalahány órát kell(ett) kiszervezni a folyosóra. Amíg jó az idő, addig kimennek az udvarra, futnak a Berzsenyi parkban, s ha kell, a szomszédos Munkácsy Mihály Gimnázium segítségére is számíthatnak. Vannak órák, amelyeket kiszerveznek, s ehhez a város nyújt nagy segítséget: elmennek úszni, korcsolyázni, felkeresik a teke- és az asztalitenisz-csarnokot.

Hajdanán – legalábbis sokan ezt vallották – voltak a pedagógusok, meg voltak a testnevelőtanárok. Vajon változott-e a helyzet azóta?
– Valóban létezett ilyen szemlélet, ám én soha nem éreztem azt, hogy a sor végén kullognék a testnevelő kollégáimmal együtt – folytatta Sziget András. – Akik így gondolták, azok nagyot tévedtek: ez a megítélés nem állta meg a helyét. A testnevelőtanároknak megnőtt a szerepe, s ezzel együtt a presztízse is. Nem csak a tesi órákon vagyunk ott; az egyéb iskolai rendezvényekből is kivesszük a részünket, legyen az kirándulás, szabadidős programok szervezése, s lehetne még hosszan folytatni a sort. A gyerekek szeretnek mozogni, sportolni. Ennek köszönhető, hogy egyre többen állnak rajthoz a különféle szabadidős megmozdulásokon. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a testnevelőkről kialakult társadalmi kép is az előnyére változott.

– Csak üdvözölni lehetett ezt az újítást, ráadásul nálunk a feltételrendszer is adott volt hozzá. Ebből a diáksport és a diákolimpia is profitált. Hogy mekkora áttörést és fejlődést hozott a mindennapos testnevelés, az valójában majd a következő években derül ki, mivel minden tanévben lemérik, mennyire fittek a tanulók – mondta Körmendiné Hajdu Gyöngyi, a kaposvári II. Rákóczi Ferenc Tagiskola igazgató-helyettese és testnevelő-tanárnője, a Somogy Megyei Diáksport Szövetség elnök asszonya.

Az országban a megyék közül másodjára nálunk alakult újjá a Somogy Megyei Testnevelő Tanárok Szövetsége, amelynek nyugdíjazásáig Walter Károly volt az elnöke. Őt Kovács Zoltán, a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola pedagógusa követte.
– Három évvel ezelőtt mintegy száz testnevelő tanár dolgozott Somogyban, s ez a szám azóta csak tovább nőtt – mondta Kovács Zoltán. – Fontosnak tartom ezt a szövetséget, hiszen lehet például pályázni. Persze, nem nagy dolgokra kell gondolni, de hát mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a mai világban egy iskola számára a legkisebb dolog is igazi értéket jelent(het).

– Mindig a gyermekek érdekeit kell szem előtt tartani, s mindenre lehet megoldást találni – vette át a szót Walter Károly, aki kerek négy évtizedet húzott le testnevelőként. – Ha például túlsúlyos a gyerek – nem kevesen vannak... –, akkor fusson kevesebbet, mint a többiek. Ugyanakkor viszont például megpróbálkozhat a lövészettel. Egészen biztos, hogy akad olyan sport, szakkör, ahol megtalálja a számításait, nem érzi magát ügyetlennek. Amúgy a kicsiknél gyakran előfordul, hogy ha jó hangulatú a testnevelésóra, akkor egy idő elteltével már nem bírnak tovább ülni a helyükön, s ők is beállnak a többiek közé.

Walter Károly nem tagadja: van benne némi csalódottság. Egyrészt mert óriási a testnevelőtanárok felelőssége, aminek sajnos nem mindenki és nem mindig tud  megfelelni. Másrészt pedig nagyon sok azoknak a gyerekeknek a száma, akik különböző okok miatt csupán tehetségek maradnak, s idővel elkallódnak. Jó lenne mindkettőn valahogy változtatni...

Akik rendszeresen edzenek, felmentést kaphatnak

Nem kevés azoknak a tanulóknak a száma (szerencsére), akik különböző sportegyesületek színeiben napi rendszerességgel edzenek, hétvégente pedig versenyekre utaznak. Hogy megkönnyítsék a dolgukat, ők felmentést kap(hat)nak a testnevelésórák alól.
– Iskola és igazgatója válogatja, de mindenhol van megoldás – mondta Kovács Zoltán, a Somogy Megyei Testnevelő Tanárok Szövetségének az elnöke. – Az elmélet szerint, ha első vagy utolsó a tesi óra, azt nyugodtan kihagyhatják azok a gyermekek, akiknek délután vagy kora este amúgy is lenne edzésük. Csupán annyi a teendő, hogy az edzőjük ezt igazolja. Más a leosztás, ha például a harmadik órára esik a testnevelés, s mondjuk egy matek és egy biológia óra közé van beékelődve. Ebben az esetben az az általános nézet, hogy a rendszeresen sportoló gyermekek is vegyenek részt, ugyanis így tudják a leghasznosabban eltölteni az idejüket.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!